Ministar prosvete Srđan Verbić imao je 17 dana da nas pozove na pregovore, ali to nije uradio. Ovo je drugi put da nas zove na nastavak pregovora u danu kada smo zakazali konferenciju za novinare povodom štrajka. Sindikati prosvetnih radnika sigurno neće odustati od štrajka, koji u školama počinje od ponedeljka – izjavio je za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, komentarišući poziv ministra prosvete da danas nastave razgovore.

I iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije poručuju da će štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta sigurno početi bez obzira na ishod današnjeg susreta sa ministrom Verbićem. Sindikati ponavljaju da neće odustati od zahteva da obrazovanje bude izuzeto od smanjenja plata za 10 odsto, da se uvedu jedinstveni platni razredi za ceo javni sektor, kao i da hitno počnu pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru, jer važeći ističe krajem januara. Podsećaju da im je neprihvatljivo obrazloženje ministarke Kori Udovički da će zakon o platnim razredima biti donet do proleća 2015, ali da će početi da se primenjuje tek za dve godine.

Na pitanje kako će od ponedeljka izgledati nastava u školama u kojima ne budu protestovali svi zaposleni, Slobodan Brajković kaže da će zvono dva puta zvoniti – za one koji će časove držati po 30 minuta, a potom za nastavnike koji ne budu štrajkovali. Brajković ističe da nastavnici koji se odluče za protest neće biti na gubitku.

– Kada ste u zakonskom štrajku časovi traju po 30 minuta, a Ministarstvo prosvete nema osnova da dovede nekog drugog na vaše mesto da održi tih 15 minuta. Nastavnici neće biti ugroženi čak i ako im plata bude smanjena, jer će oni taj novac dobiti kada časove nadoknade. Direktori ne mogu da vode disciplinski postupak protiv zaposlenih koji štrajkuju po zakonu – ističe Brajković.

U Ministarstvu prosvete nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li ministar ima novu ponudu za predstavnike sindikata prosvetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari