Studenti FPN posetili redakciju Danasa 1Foto: M. D. M.

Studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu posetili su danas redakciju lista Danas gde su sa urednicima i novinarima pričali o tome kako je danas biti novinar u Srbiji.

Dvadesetak studenata prve i druge godine, uglavnom sa novinarskog smera, jedan od vlasnika i zamenik glavnog i odgovornog urednika Zdravko Huber upoznao je sa istorijatom našeg lista, a prisutne je najviše zanimalo da se uporedi kako je novinarstvo u Srbiji bilo nekada a kako je danas.

„Pre 2000. godine u Srbiji je baviti se novinarstvom bilo opasno po život. Danas se to ne može reći“, naveo je Huber.

Glavni i odgovorni urednik lista Dragoljub Petrović pričao je sa studentima FPN o tome kakav je odnos vlasti prema nezavisnom novinarstvu ističući da nijedna politička opcija ne voli kritiku na svoj račun što je iz ugla njihovih pozicija donekle i razumljivo.

Petrović je naveo da iako nas mnogi nazivaju opozicionim listom da Danas nije „opozicion u političkim smislu već samo u novinarstvu“, odnosno da je kritički nastrojen prema donosiocima odluka u državi, a što bi uostalom i trebalo da bude jedna od osnovnih uloga svakog profesionalnog medija.

Na pitanje kakve bi savete dala budućim novinarima, urednica političke rubrike Jasmina Lukač poručila je studentima da moraju da prate sve medije već sada i to ne samo šta se piše već i koje se teme gde forsiraju, ko su vlasnici medija, ko kakve interese ima, kako bi stekli kompletnu sliku o medijskoj sceni u Srbiji.

„Vi niste obični čitaoci, vi ste kvalifikovani čitaoci“, istakla je Lukač i dodala da je najvažnije da nauče novinarski da razmišljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari