Do kraja ove godine trebalo bi da budu isplaćene jubilarne nagrade svim prosvetnim radnicima koje su im pripale 2006. godine, jedan je od zaključaka dogovora direktora škola sa Zoranom Miloševićem, načelnikom Uprave obrazovanja leskovačke opštine.

– Nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da ispoštujemo ovu dinamiku, jer je za jubilarne nagrade potrebno da se obezbedi šest miliona dinara – kaže Zoran Milošević, načelnik Uprave za obrazovanje.

Ako je suditi po tolerantnoj atmosferi i konstruktivnim zaključcima, može se očekivati da i isplata jubilarnih nagrada pedagozima za 2007. i 2008. godinu bude realizovana do kraja 2009. godine, ali bi o tome trebalo tek naknadno da se postigne sporazum sa čelnicima lokalne samouprave.

Inače, nedostatak sredstava za isplatu jubilarnih nagrada nije jedini problem. Neke škole su u jadnom stanju jer godinama nisu krečene, a dotrajali krovovi prokišnjavaju. U Medicinskoj školi su u blokadi zbog duga od 16 miliona, a nova potraživanja investitora su 58 miliona dinara. Zbog toga je škola primorana da pred Trgovinskim sudom angažuje advokate, a o celom slučaju obavešteni su nadležni organi u Ministarstvu obrazovanja i lokalnoj samoupravi. Posle požara koji je maja 2005. godine zadesio Medicinsku školu, sa izvođačima radova vodi se sudski spor milionske vrednosti i teško je prognozirati konačni ishod. Finansijska kriza potresa i neke druge škole, a u pojedinim vaspitno-obrazovnim ustanovama nemoguće je normalno izvođenje nastave.

Za ilustraciju neprilika u leskovčakom obrazovanju, karakterističan je slučaj Škole za tekstil i dizajn. Prošle školske godine desetoro profesora dobilo je sudski spor zbog jubilarnih nagrada u iznosu od 335.576 dinara. Škola je bila primorana da ispoštuje sudsku odluku, ali je to dovelo do blokade žiro računa. Za 2005. to pravo je ostvarilo devetoro, u narednoj 11, a u 2007. godini šestoro zaposlenih u iznosu od 1,2 miliona dinara.

 

Kazne

Ministarstvo rada i socijalne politike naložilo je školama da procene stanje bezbednosti učenika i pedagoga, ali one to nisu uradile zbog besparice. Zbog toga je inspekcija rada podnela prekršajne prijave protiv Trgovinsko-ugostiteljske, Ekonomske i Poljoprivredne škole, ali i rukovodstava u tim ustanovama, pa se očekuje da sigurno budu kažnjene, a slične mere mogu da se očekuju i u drugim školama koje se susreću sa istim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari