U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu održan je književni susret sa Svetlanom Porović Mihajlović pod nazivom „Miris Kružnice, Tanga i Čajanke u bašti Julijane Beljanski“. Goste je pozdravila Beba Stanković, direktorka Biblioteke.

U razgovoru o Svetlaninom književnom stvaralaštvu učestvovali su mr Slađana Ilić, književna kritičarka i teoretičarka iz Beograda, Nebojša Dugalić, glumac, dramski pisac, reditelj i profesor, i sama autorka. Svetlana Porović Mihajlović je do sada objavila romane „Slatki miris duda“, „Poslednja tačka za kružnicu“, „Tango nije deljiv sa tri“, zbirku priča „Na čajanki kod Belog Zeca“ i bibliofilsko izdanje „Tajna Julijane Beljanski“. Tematsku osnovu njenih knjiga čini sudbina pojedinca sagledana u svetlu različitih istorijskih dešavanja. Ona utiču na živote junaka, njihove odluke, dileme, intimne svetove. Ipak, istorijski metež nije uvek glavni faktor njihove tragičnosti iako uslovljava različite vrste odlazaka i neizvesnost u novom svetu. Tragičnost sudbine junaka zasniva se na trenucima propuštenim za nežnost, bliskost i ljubav, a ponekad na odsustvu tolerancije patrijarhalne sredine prema onima koji su drugačiji, a koji imaju pravo na drugost.

Odlomke iz knjiga Svetlane Porović Mihajlović veoma nadahnuto čitali su Nebojša Dugalić i sama autorka. Čitajući romane i priče Svetlane Porović Mihajlović zaključujemo da su lične tragedije uvek veće od opštih i da tek jedan događaj zaista može biti tačka oko koje se koncentriše čitav život pojedinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari