Beogradske ulice kao prostor subverzije ali i potrebe da se glas pojedinca čuje 1Foto: Promo

Izložba sastavljena od mnogobrojnih fotografija koje prikazuju zatečeno stanje na ulici bez cenzure, i od radova 13 uličnih umetnika/ca koji su posebno za ovu priliku izveli svoje radove na platnu, pod nazivom „ULICA; Od vandalizma do umetnosti ili od ljubavi do mržnje“ biće otvorena 23. januara u 18 časova, u prostoru Kvaka 22.

U pitanju je projekat koji je, pored fotografija i radova uličnih umetnika/ca, sačinjen i od tri tribine koje kontekstualizuju izložene radove i aukcija slika.

Projekat je podržla ambasada Švedske u Srbiji.

– Ulica kao javni prostor koji bi trebalo da pripada svima nama polako prerasta u prostor koji samo nominalno važi za javni. Kao posledica sve većih društvenih nejednakosti, političkih nesuglasica, zanemarivanja osnovnih ljudskih prava, ulica u Beogradu postaje prostor subverzije, ali i osnovne ljudske potrebe da se glas pojedinca čuje. Bez obzira na to da li nam se poruke u formi političkih grafita, ljubavnih poruka, grafiti supkulture ili ulične umetnosti dopadaju ili ne, one su tu s razlogom. I pre nego što se zapitamo kako ih očistiti možda bi trebalo da razmotrimo razloge njihovog nastanka i na koji način one simbolično pričaju o društvenom kontekstu u kome se nalazimo – ukazano je u saopštenju za medije.

Radovi će tokom izložbe biti ponuđeni na prodaju u javnoj aukciji, a sav prikupljen novac biće uplaćen Solidarnoj kuhinji.

Aukcija će trajati od 30. januara do 15. Februara, početne cene radova sa specifikacijama biće dostupne, a možete pratiti i nadmetati se na instagram i fejsbuk profilu Kvake 22.

Na pomenutim tribinama učestvovaće akteri i istraživači koji su najbliže pozicionirani događanjima na ulici.

Prva tribina “Poruke mržnje; Ulica kao prostor za izražavanje nezadovoljstva” koja se bavila govorom mržnje i neželjenim efektima negativnih poruka na koje nailazimo na ulici bila je održana 23. decembra 2021. godine.

Snimak tribine: https://www.instagram.com/tv/CX1djdzpnc1/?utm_medium=copy_link

Naredne dve tribine najavljene su za 27. januar i 03. februar, od 18 časova, u prostoru Kvaka 22.

Druga od tri tribine, pod nazivom “Beogradske ulične čitulje: Ili kako tugujemo u javnom prostoru”, baviće se vrlo specifičnom pojavom na beogradskim ulicama.

– Skoro dvadeset godina građani Beograda imaju potrebu da svoje tugovanje za dragim osobama izmeste iz intimnog i uvedu u javni prostor. Iako čitulje i pomeni u novinama na nacionalnom nivou nisu ništa novo In Memoriam murali ipak jesu. Na ovoj tribini pozabavićemo se nekim od aspekata nastanka i održavanja ovog trenda kao i suštinskom potrebom ljudi da održavaju sećanje na one koji više nisu sa nama. O tome kako beograđani obeležavaju sećanje na javne ličnosti, na navijače i na sasvim obične dečake i devojčice iz kraja koji su otišli previše mladi govoriće: Ivan Djorđević antropolog, autor knjige Antropolog medju navijačima, Dušan Stojanović urbani pesnik i pisac čije su stihove čitala neka od najvećih imena našeg glumišta čiji su se likovi pojavili na ulicama Beograda nakon smrti, i umetnik Dušan Radovanović autor izložbe Glavnom na zid iz 2015. godine -najavili su organizatori.

Sve tribine moderiraće Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti koja se poslednjih 20 godina bavi istraživanjem supkulturnih grafita i street art-a. Ona je članica udruženja Street Art Belgrade i autorka prve virtuelne izložbe posvećene beogradskim grafitima i street art-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari