Mladen MićićFoto: Mladen Mićić postcard

Otvaranje izložbe crteža „Bez naziva“ mladog umetnika Mladena Mićića u biće održano u subotu 16. decembra, u galeriji Kvaka 22.

Izložba je otvorena do 31. decembra, ponedeljkom i petkom od 17 do 21 sat i na zakazivanje putem mejla ili Instagram stranice Galerija Kvaka 22.

Kako piše istoričarka umetnosti Minja Lazareski, „Bez naziva“ je izložba hiperrealističkih crteža Mladena Mićića koji motivski nose određene razlike, ali suštinski čine svojevrsni niz nehotičnih scena iz jedne svesti što ih objedinjuje.

– Svest neuredno ređa sećanja, i čudno, poneka svakodnevna, neprimetna scena ostaje u dugoročnom pamćenju urezana i baš se ona javi ponekad, da nas podseti da smo mi možda jedini koji je imamo. Izvanredni događaji pripadaju svima, a ono što je obično izdiže se u sublimno kada mu se osvesti jedna karakteristika, ono jeste obično, ali moja svest je njeno jedino stanište na svetu. Nigde više ono ne postoji – ukazuje Lazareski povodom izložbe.

Mladen Mićić
Foto: Mladen Mićić Odsutnost

Tendencija da se takvi kadrovi jedne svesti predstave u vidu crteža nije oblik protesta, već oblik odavanja počasti malom čoveku pojašnjava ona.

Lazareski zaključuje – Unutar tih kadrova javljaju se portreti i autoportreti, mrtva priroda, i drugi prizori među kojima se, iznenada, izdvajaju svojom lepotom i iskrenošću, nežni oblici prirode koji ipak negde podsećaju da ima još jedan svet izvan ovog sveta – pojašnjeno je i dodato – Kakvo je jedno usamljeno drvo usled praznog polja ili efemerna pojava oblaka. Nalik na stihove Dobriše Cesarića:

U predvečerje, iznenada,
ni od kog iz dubine gledan,
pojavio se ponad grada
oblak jedan.

Vjetar visine ga je njiho,
i on je stao da se žari,
al oči sviju ljudi bjehu
uprte u zemne stvari.

Mladen Mićić
Foto: Mladen Mićić Bez naziva

O umetniku:

Mladen Mićić, rođen 25.4.1998. godine u Bijeljini. OŠ „Jovan Dučić” u Bijeljini završio 2013. godine.

Srednju Ekonomsku školu u Bijeljini završava 2017. godine, nakon čega se upisuje na Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci. Diplomirao je 2021. godine  naAkademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na odsjeku slikarstva u klasi profesorice Borjane Mrđa.2022. godine završava Master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Radomira Kneževića. Iste godine upisuje Doktorske akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Mladen Mićić
Foto: Mladen Mićić Bez Naziva

Samostalne izložbe:

-„Odsutnost“, Art klub Prostor, Banja Luka, 2019.
-„Svjedoci Vremenu“, JU Zavičajni muzej Gradiška, 2021.
-„Svjedoci Vremenu“, Galerija „Sreten Stojanović“, Prijedor, 2022.
-„Prostor izvan svijeta“, Galerija Plus, Banja Luka, 2022.
-„Biti u Kronovoj utrobi“, Galerija Centra za kulturu „Semberija“, Bijeljina, 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari