Bolna priča o svetu odraslih koji zanemaruje, zloupotrebljava i zlostavlja decu: Premijera predstave "Nestajanje" u Ateljeu 212 1Foto promo Boško Đorđević

Na Velikoj sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212 u subotu, 27. aprila u 20 časova premijerno će biti izvedena drama „Nestajanje“ kojom se poznati angažovani hrvatski dramatičar Tomislav Zajec prvi put predstavlja našoj publici, a režiju potpisuje Sanja Mitrović.

„Nestajanje“ je uzbudljiva priča o odnosima roditelja i dece, o položaju dece u sistemu edukacije, o svetu odraslih koji zanemaruje decu i pre svega, o zlostavljanju dece. Radnja komada je smeštena u intelektualnu višu srednju klasu hrvatskog građanskog društva, gde univerzitetski profesori, umetnici, naučni istraživači, policija…, gotovo svi predstavnici društva, učestvuju u kolopletu intimnih odnosa i zakonskih prestupa u zloupotrebi dece.

Priča paralelno prati radnju dve porodice, porodice žrtve i porodice zlostavljača, gradeći tako dinamičnu dramsku radnju bogatu vrlo snažnim karakterima i sukobima, obrtima i emocijama.

Bolna priča o svetu odraslih koji zanemaruje, zloupotrebljava i zlostavlja decu: Premijera predstave "Nestajanje" u Ateljeu 212 2
Foto promo Boško Đorđević

Hrvatska praizvedba „Nestajanja“ bila je nedavno, u januaru ove godine, na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a u beogradskoj verziji ove drame igraju Svetozar Cvetković, Branka Petrić, Dejan Dedić, Dubravka Mijatović, Milica Janevski, Jelena Ilić, Natalija Stepanović i Đuro Brstina. Scenografiju potpisuje Jasmina Holbus, kostime Boris Čakširan, muziku kompozitorka Marija Balubdžić, a dramaturg je Dimitrije Kokanov.

Tomislav Zajec je profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, spoljni saradnik dramaturg u Zagrebačkom kazalištu mladih, i jedan od najnagrađivanijih dramskih i proznih pisaca poslednjih godina, a poznat je i kao scenarista. Šestostruki je dobitnik nagrade za dramsko pismo „Marin Držić“, kao i dvostruki dobitnik nagrade „Marul“ na Marulićevim danima.

Sanja Mitrović je pozorišna autorka, rediteljka, izvođačica i profesorka režije iz Brisela. Režirala je i izvodila predstave širom Evrope i Amerike. Projekti su joj izvođeni u poznatim pozorištima i na festivalima: Schaubühne (Berlin), Kunstenfestivaldesarts (Brisel), Wiener Festwochen and Tanzquartier (Beč), BITEF Theatre (Beograd), Theater Spektakel (Cirih), SPRING Performing Arts Festival (Utreht)…

Dobitnica je više priznanja, kao što su nagrada Pozorišnog instituta Holandije BNG Nieuwe Theatermakers Prijs za predstavu „Will You Ever Be Happy Again?“, a za ovo ostvarenje nominovana je i za čuvenu Prix D’Jardin Europe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari