Sudski procesi na Kosovu traju i više od 10 godina 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Viša pravna savetnica u Kancelariji ombudsmana u Gračanici Aleksandra Dimitrijević izjavila je da građani Kosova u proseku na pravosnažnu i izvršnu presudu čekaju i više od 10 godina.

Dimitrijević je za kosovske medije istakla da je sa stanovišta ljudskih prava to neprihvatljivo i navela da se upravo najveći broj žalbi, koje građani podnose Ombudsmanu, odnose na odugovlačenje sudskih procesa.

„Prosečan građanin na Kosovu čeka pravosnažnu i izvršnu presudu više od 10 godina, što je sa stanovništa ljudskih prava neprihvatljivo. Zbog toga bi trebalo da se donese zakon o delotvornom pravnom leku, na osnovu kog bi se štitli građani u smislu da ne pretrpe nikakav gubitak od strane trećih strana ili ukoliko je država tu zakazala da ne odradi taj predmet u nekom zakonskom roku“, kazala je Dimitrijević.

Rokovi su prema njenim rečima na papiru dobri, posebno kad su u pitanju radni sporovi, jer Zakon o parničnom postupku predviđa da takvi predmeti moraju biti završeni u roku od 30 dana do tri meseca.

„Međutim ja lično imam predmete koji traju već pet godina i koji nisu ni u prvostepenom postupku završeni, a gde je tu drugostepeni postupak, odnosno apelacija koja redovno vraća predmete sudovima na ponovno“, rekla je Aleksandra Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari