Svaki od poslednja četiri američka ambasadora u Srbiji prvo je dolazio kod nas. Ona Vorlik, pa onaj Manter, pa kako se zvao onaj pre njih, a evo ga i ovaj novi – rekao je jedan od meštana Pranjana, sela na Suvoboru, kada je na ulazu u dvorište Osnovne škole „Ivo Andrić“ juče ugledao Majkla Kirbija. Novi ambasador SAD stigao je u Srbiju prošle nedelje, a prvo ambasadorsko putovanje van Beograda bilo mu je upravo u Pranjane. Posetio je seosku školu i presecanjem crvene vrpce označio završetak radova vrednih 640.000 dolara na izgradnji sportske sale i aneksa sa modernim toaletima, kao i obnovu nekoliko prostorija koje je finansirala Evropska komanda oružanih snaga SAD za Evropu.

U Pranjanima je, naime, tokom Drugog svetskog rata organizovana najveća akcija savezničkih snaga za spasavanje američkih pilota iza neprijateljskih linija. Misija je nazvana Halijard ili „Vazdušni most“, trajala je od maja do septembra 1944. godine, i tada je spaseno 520 avijatičara i članova posada vazduhoplova oborenih iznad Jugoslavije tokom bombardovanja nacističkog kompleksa rafinerije nafte u rumunskom gradu Ploešti. Uz pomoć četnika Draže Mihailovića, velikodušnu pomoć u spasavanju pružali su meštani Pranjana koji su skrivali, negovali i hranili pilote oborene nad Srbijom. Lokalno stanovništvo je, takođe, sagradilo privremenu pistu na Galovića brdu koja je omogućila avionima SAD da slete i spasu saborce.

Američki vojni ataše juče je na spomen-tablu, usred livade gde je bio taj ad hok aerodrom, položio lovorov venac sa natpisom: „Narodu Pranjana – hvala. Ambasada SAD“.

Ambasador Kirbi dočekan je lebom i solju, a onda je ušavši u školu, zastao u hodniku gde su na zidovima bile izložene crno-bele zajedničke slike četnika, meštana i američkih pilota tokom akcije „Halijard“. Okrenuo se, videvši na slici transportni američki avion, i rekao supruzi: „Moj otac je leteo u jednom od ovakvih aviona“.

U novootvorenoj sali škole, gde su tik jedna pored druge bile zastave SAD, Srbije i SO Gornji Milanovac, Kirbi je pažljivo odgledao prigodnu priredbu (recitacije, trubači, kolo…), a onda se zahvalio okupljenima „što su u ovom selu primili američke pilote“.

– Voleo bih da zapamtite svoje dedove i pradedove. Mi iz Amerike smo srećni što smo vam omogućili da se u ovoj sali bavite sportom i budete zdravi. Tražimo samo da nam pošaljete slike dece koja se bave sportom – našalio se Kirbi.

U ćaskanju sa novinarima, ambasador je posle rekao da SAD ne planiraju da ovde grade memorijalni centar, i dodao da se u Americi ne zna mnogo o dešavanjima u Pranjanima pre 70 godina. „Mi volimo više da vidimo šta će biti sutra, ali prošlost ne zaboravljamo. Svima ću preneti ovaj topao doček i reći da su američki građani dobrodošli u Srbiji“.

Onda ga je neko pitao – a da li SAD planiraju da poprave put do Pranjana, koji je, zaista, pun rupa?

Taj isti je posle sam za sebe rekao: a šta će Pranjanima, selu sa 1.500 stanovnika, velika fiskulturna sala i velika škola?

Poneki su se zapitali i zašto niko od govornika – ni ambasador, ni državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Nikolić, ni predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković nisu pomenuli da su u celoj akciji ključnu ulogu imali četnici.

– Videli i Amerikanci da su ovde u Srbiji sve komunjare, pa neće da rizikuju – primetio je, naučno, jedan od okupljenih.

Ipak, juče je cela škola „Ivo Andrić“ na svakom koraku bila okićena američkim zastavama i zastavicama. A đačka zadruga „Mlade snage“ rešila je da ove školske godine sakupi fotografije, zapise i priče meštana vezane za akciju „Halijard“. Svi su bili oduševljeni, a najviše, čini se, njegova ekselencija, koji je ostao na ručku u jednoj od učionica. Uz razne đakonije mogao je da proba i svadbarski kupus.

Renovirali i Dom zdravlja

Pre nekoliko godina SAD su dale 67.000 dolara za renoviranje i opremanje Doma zdravlja u Pranjanima, koji je dobio ime „Džon Kingzburi“ i danas je to najveća i najmodernija zdravstvena ustanova u svim selima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari