Opština Pirot infrastrukturno je opremila industrijsku zonu za buduće investitore, za sada se prostire na osam hektara, koji će prilikom otvaranja pogona imati pogodnosti koje daju vlada i lokalna samouprava. U toku je javni poziv o namerama za otvaranje pogona, a do sada se javilo desetak potencijalnih investitora. Posle javnog poziva sledi licitacija za zakup ili otkup lokacija na kojima će se graditi fabričke hale i drugi pogoni.


Pomoćnica predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrović kaže da su pored saobraćajnice, dužine 300 metara, u industrijskoj zoni izgrađene i vodovodna i kanalizaciona mreža, javna rasveta i dve trafo stanice jačine od po jednog megavolt ampera.

– To je sasvim dovoljno za standardne industrijske potrebe. U prvoj fazi uređenja industrijske zone opština je otkupila zemljište površine od oko osam hektara. Uglavnom je reč o parcelama koje su bile u vlasništvu privatnih lica, a jedan manji deo zemljišta razmenjen je sa “Srbija vodama”. Tih osam hektara smo infrastrukturno opremili uz pomoć Ministarstva za NIP, ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj i kroz MEGA projekat Američke agencije za razvoj USAID-a – kaže Petrovićeva.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Pirot nedavno je raspisala poziv zainteresovanim privrednicima da lokalnoj samoupravi dostave pisma o namerama kako bi se uradila adekvatna preparcelacija zemljišta u budućoj industrijskoj zoni.

– Preparcelacija konkretno znači da one parcele koje smo otkupili od privatnih lica i “Srbija voda”, a koje su nepravilnog oblika ili su dugačke, zajedno sa Javnim urbanističkim preduzećem i Katastrom pretvorimo u pravilne parcele koje imaju standardnu površinu i izlaze na izgrađene ulice. Planirali smo da prosečna parcela bude od 600 do 700 kvadratnih metara, s tim da svaki investitor može da spaja i nekoliko parcela u zavisnosti od njegovih potreba. Najvažnije je da je ceo prostor infrastrukturno opremljen. Ovo je samo prva faza, a ukupna površina na kojoj treba da se prostire industrijska zona je 27 hektara. Od prodaje sadašnjih parcela ulagaće se u širenje zone – kaže Petrovićeva.

Petrovićeva naglašava da je opština većinu problema koje investitori imaju prilikom početka nekog novog posla rešila, a investitorima se daju i određene pogodnosti.

– Oni ovde neće imati potrebe da rade urbanističke niti geodetske projekte. U Katastru će oni imati uknjiženu parcelu koju kupuju od opštine i uknjižuju na svoje ime ili na firmu. Kada kupe ili iznajme određenu parcelu na licitaciji moraće da urade projekte za svoje hale i pogone. Odlukom SO Pirot od 2009. godine imaće i druge pogodnosti. Opština će smanjiti cene pojedinih komunalnih usluga budućim investitorima. Oni će tako biti potpuno oslobođeni plaćanja taksi i naknada Fondu za građevinsko zemljište, a usluge čišćenja i iznošenja smeća “Komunalcu’’ i usluge korišćenja vode i kanalizacije JP “Vodovod i kanalizacija”, preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava, plaćaće u iznosu od 50 odsto od cene. Pored ovih, određene povlastice daje i država u zavisnosti od toga o kakvim firmama je reč. Investitor koji zaposli preko 50 radnika i investira preko milion evra, moći će da dobije subvencije države preko SIEPE od 4.000 do 10.000 evra po novozaposlenom radniku, a tu su povlastice za novo upošljavanje preko Nacionalne službe za zapošljavanje – kaže Dragana Petrović.

Ovakve pogodnosti su već izazvale interesovanje, pa se na javni poziv javilo desetak potencijalnih investitora. Rok je produžen do kraja januara.

Povlastice

Menadžer pirotskog Distributivnog centra japanske firme za proizvodnju guma “Jokohama” za balkanske zemlje Radmilo Kostić kaže da se ovaj Centar trenutno nalazi u Slobodnoj zoni Pirot, ali su spremni da deo poslovanja namenjenog domaćem tržištu prebace u industrijsku zonu.

– Želimo da iskoristimo povlastice koje daje opština. To bi bilo dobro i za opštinu Pirot jer bismo uposlili nove radnike i podstakli ostale investitore da nam se pridruže. Mislim da će biti zainteresovanih investitora, budući da u Pirotu veoma uspešno radi fabrika auto guma čiji je vlasnik francuski “Mišlen”. To je dovoljna referenca da u ovaj grad dođu i drugi investitori – kaže Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari