Svi direktori instituta biće članovi Senata 1Foto: V. Andrić/Danas

Sa 21 glasom za, koliko je bilo potrebno, Savet Univerziteta u Beogradu usvojio je na današnoj sednici odluku o promeni Statuta UB kojom će biti povećan broj predstavnika instituta u Senatu UB. Tako će, pored sadašnjih šest članova iz reda instituta koje čine predsednik Veća instituta i pet direktora naučnih instituta, u Senatu ubuduće sedeti još pet direktora instituta.

Podsećajući da je ovaj predlog jednoglasno podržao Senat, rektor UB Vladan Đokić je kazao da je povećanje broja predstavnika instituta u najvišem stručnom univerzitetskom organu, važno za jedinstvo Univerziteta.

Instituti, kako je kazao, imaju svoje probleme i predloge, a Senat je najbolje mesto da se svi oni artikulišu.

Đokić je kazao da su svi instituti imali predstavnike u Senatu do 2006. godine, nakon čega se taj broj menjao, a trenutno rešenje je na snazi od 2018. i ono je, prema rečima rektora, diskriminišuće.

Đokić je naveo da neke članice Univerziteta u Senatu imaju i po tri predstavnika, u vidu prorektora, dekana i predsednika veća grupacija, a neki instituti nemaju nijednog.

Tokom diskusije su izneti suprotstavljena mišljenja da li bi ovu promenu Statuta trebalo usvojiti odmah ili sačekati „dok se ne prodiskujutu neke dileme“.

Pojedini predstavnici instituta u Savetu su ukazali da je ovo pitanje od suštinske važnosti, napominjući da instituti nisu dovoljno vidljivi na Univerzitetu u Beogradu i da su diskriminisani.

Nada Kovačević, članica Saveta, je predložila da se ova tema odloži za jesen, napominjući da za poslednjih 16, 17 godina nismo došli do suštinske povezanosti fakulteta i instituta koji bi doneo novi kvalitet Univerzitetu, nove mogućnosti i nove studijske programe.

S druge strane, više članova Saveta je podsetilo da je rektor u svom predizbornom govoru najavljivao veće učešće instituta u radu Univerziteta.

Tokom diskusije se čula i opaska da „nema razloga da se bojimo, jer u Senatu većinu čine predstavnici fakulteta“, iz čega se moglo samo naslutiti koje su to dileme za deo univerzitetske zajednice.

Pojedini članovi Saveta koji su bili za to da se izmena Statuta prolongira govorili su „u rukavicama“, pa tako niko nije eksplicitno naveo ono o čemu se trenutno priča na fakultetima – da je povećanje broja predstavnika instituta u Senatu sporno zbog načina izbora direktora instituta, koje ne biraju zaposleni, kao što je to slučaj na fakultetima.

Prema Zakonu o nauci i istraživanjima, direktora instituta imenuje Upravni odbor, na osnovu prethodne saglasnosti ministra, a u UO većinu imaju predstavnici države.

Savet je danas usvojio i izmenu Statuta po kojoj Senat više neće birati redovne profesore, nego veća naučnih oblasti, a oni će biti na Senatu promovisani.

I o ovom pitanju mišljenja su se razlikovala, a uprava UB je obrazložila da je ideja ove promene da se izbegnu sudski sporovi, ukoliko bi se kandidat koji ne bude izabran žalio, kao i da se obezbedi dvostepenost u odlučivanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari