Poslastica za kraj. Na završetku dvonedeljne američke turneje, posle pobede u prijateljskom susretu s Jamajkom u Nju Džersiju (2:1) i remija u test utakmici s Panamom (1:1), najjača fudbalska reprezentacija Srbije večeras će biti specijalan gost Brazila, na generalnoj predmundijalskoj probi „karioka“ u Sao Paulu, gde će 12. juna, duelom domaćina i Hrvatske, biti otvoreno 20. Svetsko prvenstvo.

Brazil – Srbija

Stadion: Morumbi. Kapacitet: 73.501 mesto. Sudija: Enrike Kaseras (Paragvaj).

BRAZIL: Žulio Sezar, Alveš, Luiz, Marselo, Dante, Ramireš, Gustavo, Oskar, Fred, Hulk, Nejmar. Selektor Felipe Luiz Skolari.

SRBIJA: Stojković, Ivanović, Pejčinović, Gudelj, Kolarov, Matić, Jojić, Tošić, Tadić, Marković, Mitrović. Selektor Ljubinko Drulović.

 

Mnogi od naših reprezentativaca imaju Brazilce za klupske kolege ili igraju protiv njih u različitim takmičenjima, međutim, niko nikada od njih u karijeri nije „upisao“ duel s najboljom postavom zemlje koja je ovom sportu dala mnoge velikane, pa će na stadionu Morumbi imati jedinstvenu priliku da se uporede i „izmere“ s večitim pretendentom na planetarni tron, više nego ikada rešenim da slavodobitno završi SP u svom „dvorištu“.

– Tačno je da naš domaćin ima jednu od najboljih selekcija na svetu i ambiciju da osvoji ovaj Mundijal , ali i Srbija ima zaista dobro ekipu, čak i s izostancima nekoliko standardnih reprezentativaca. Budemo li odigrali na svom nivou, uz pravi odnos prema utakmici i takmičarsku disciplinu, možemo da se nadamo povoljnom rezultatu. Ne mogu da predvidim tok i ishod meča, ali sam siguran da je Brazil inspiracija za sve nas na terenu i pored njega, jer imamo šansu da se protiv vrhunskog tima predstavimo u najboljem svetlu. Eto, ja sam 20 godina proveo u kopačkama, igrajući za to vreme protiv Argentine, Nemačke i još nekih velesila, ali nisam imao privilegiju i sreću da se odmerim s Brazilcima. Ovo je šansa da pokažemo da smo mogli da budemo na ovoj smotri, koja će biti najlepša do sada – zvuči optimistički vršilac dužnosti selektora A tima Ljubinko Drulović kojem bi ovaj meč, nevezano za njegov ishod, mogao biti oproštajni od „orlova“.

Pozitivan stav šefa stručnog štaba s oročenim mandatom ne remeti ni brazilski strojevi korak u nedavnoj proveri s Panamom (4:0).

– Ta pobeda i partija Nejmara i ostalih samo su potvrdili ono što smo već znali, a to je Brazilci imaju jak kolektiv s vrhunskim pojedincima. Međutim, nema mesta tremi, još manje strahu. Ova utakmica je od onih koja može više da donese nego da oduzme. Stvarno nemamo ništa da izgubimo. Ako budemo pravi, dajući sve od sebe, možemo učiniti veliku stvar za renome zemlje i svakog od nas – veruje jedan od najboljih igrača Benfike i Porta početkom 21. veka, koji je seniorsku reprezentaciju preuzeo s oreolom osvajača evropske titule u kategoriji omladinaca.

U sličnom duhu razmišlja i srpski kapiten Branislav Ivanović.

– Najiskrenije, da je bilo koji drugi rival u pitanju, sigurno bi bilo određene doze opuštanja, s obzirom na to da nismo imali odmora posle napornih klupskih sezona i umor od dugih putovanja i promena vremenskih zona u poslednje dve nedelje. Ali, protiv Brazila toga sigurno neće biti. Za nas je ovo mnogo više od prijateljske utakmice. Ona je nama jedina šansa da se dokažemo, da se odmerimo s jednom od tri najbolje ekipe na svetu i to na njenom terenu, samo nedelju dana pred početak jubilarnog Mundijala, čije nam je propuštanje, s dolaskom u Sao Paolo, još teže palo nego na kraju kvalifikacija – ne krije defanzivac Čelsija.

Prvi Ivanovićev zamenik, Aleksandar Kolarov, takođe očekuje trenutni pojedinačni i timski maksimum protiv Tijaga Silve, Paulinja, Hulka, Luiza i ostalih superstarova, ma koliko on limitiran bio.

– Znali smo snagu Brazila i pre te utakmice. Mišljenje ne bismo promenili ni da su igrali 0:0 protiv Paname ni da su pobedili 9:0. Mi treba da gledamo sebe i svoju igru. Presudno je da se taktički postavimo onako kako njima neće odgovarati. Istina je, polazimo sa različitih tačaka. Oni puni adrenalina pred početak Svetskog prvenstva, mi na završetku sezone. Ipak, da se više ne osvrćemo na ono što je prošlo i što ne možemo da promenimo. Sada je najbitnija utakmica u Sao Paolu, potom da se tokom leta dobro odmorimo, da bi od jeseni krenuli s uspesima i u klubovima i u reprezentaciji – tvrdi levi bek Mančester sitija i „orlova“.

Domaćini će tako gledati da uhvate što bolji zalet za mundijalske bitke, a gosti da se izbore za što bezbolniji povratak kući.

Fernandinjo: Srbija ima dobre igrače

Vezista Mančester Sitija, Luiz Rosa Fernandinjo, ima poštovanja za naš tim.

– Mislim da nam je duel sa Srbijom veoma važan u pogledu samopouzdanja pred početak Mundijala. Oni će biti vrlo težak protivnik. Gledao sam pojedine njihove utakmice i video da imaju veoma dobre igrače. S njima će biti komplikovanije nego s Panamom, ali ako ponovimo taj fudbal verujem da ćemo pobedom na završnom testu još viće podići naš borbeni moral pred premijeru s Hrvatskom – kaže saigrač Kolarova.

„Orlovi“ ostali 30 na svetu

I položaj na najnovijoj rang listi FIFA potvrđuje priličnu razliku u klasi , tradiciji i uspešnosti dveju reprezentacija. Brazil je napredovao za jedno mesto, pretekavši (do juče) trećeplasirani Portugal, s 1.242 bodova, dok je Srbija ostala na 30. poziciji (745). Branilac planetarne krune i aktuelni prvak Evrope, Španija, i dalje vodi u poretku Međunarodne fudbalske federacije (1.485), ispred selekcije Nemačke (1.300).

Nejmar: Nedokazani mađioničar

Žunior Santos da Silva Nejmar rođen je 5. februara 1992. u Moži das Kruzesu, koji se nalazi u saveznoj državi Sau Paulo u Brazilu. Već sa 17 godina zaigrao je za prvi tim Santosa i tada je bilo jasno da je reč o retko viđenom fudbalskom talentu. Svojim trkom, driblinzima, promenom ritma i pravca podseća na baletana. Njegov prelazak u Barselonu 2013. godine još uvek je pod velom sumnje. Prste je dobrano umešao i Nejmarov otac, za kojeg ljudi iz uprave Santosa tvrde da je velika škrtica. Navodno je čak zatražio orgije i besplatan avion kako bi mogao da putuje na svaki meč Nejmara juniora u dresu katalonskog velikana. Dok je igrao za Santos važio je za pravog mađioničara na terenu, međutim prvu sezonu u Barseloni sigurno će želeti da zaboravi, zbog nedovoljno ubedljivih nastupa, na osnovu kojih se može reći da je još uvek nedokazani mađioničar. Za reprezentaciju Brazila debitovao je sa 18 godina i trenutno je lider najuspešnije selekcije na svetu. Muzika je njegova velika pasija, tačnije igra, poznat je po specifičnom načinu proslavljanja golova. Iz veze sa nepoznatom devojkom dobio je sina Davija Luku sa devetnaest godina.

Branislav Ivanović: Dečko za primer

Ako se za nekoga može reći da je dobar dečko iz komšiluka onda je to svakako Branislav Ivanović, ponos Sremske Mitrovice, u kojoj je rođen 22. februara 1984. Sa svega devetnaest godina debitovao je za OFK Beograd. Od Karaburme pa sve do Londona, tačnije Čelsija, figurirao je na pozicijama desnog beka i štopera. Popularni Bane slovi za vrlo skromnog i mirnog porodičnog čoveka, koji sa suprugom Natašom ima sina Stefana i bliznakinje Anu i Andreu. Kapiten reprezentacije Srbije obožava da kuva, u toku vanredne situacije bio je na nasipima sa svojim sugrađanima iz Sremske Mitrovice, koji svi odreda za njega kažu da je, uprkos izvanrednoj fudbalskoj karijeri, ostao skroman, prirodan i neposredan. U Čelsiju je sinonim za „stenu“, o čemu je jednom prilikom pričao i Frenk Lampard. Iako ne ide u teretanu, neopisivo je jak u duelima, zbog čega je, između ostalog, jedan od omiljenih igrača Žozea Murinja. Čuveni PSŽ veoma je zainteresovan da ga dovede ovog leta, ali s obzirom na to da nije materijalista i da mu novac nije osnovna odrednica u životu, vrlo je moguće da prebogate gazde „svetaca“ neće uspeti da ga nagovore da promeni klupske boje Čelsija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari