SZO protiv upotrebe krvne plazme u lečenju kovida-19 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Svetska zdravstvena organizacija savetovala je da se krvna plazma osoba koje su se oporavile od kovida-19 ne koristi za lečenje onih koji su bolesni, pošto trenutno dostupni podaci pokazuju da to ne poboljšava šanse za preživljavanje niti smanjuje potrebu za respiratorom.

Hipoteza za korišćenjem krvne plazme jeste da bi antitiela koja sadrži mogla neutralizovati korona virus, zaustavljajući ga u repliciranju i oštećenjima tkiva, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Nekoliko studija koje su testirale krvnu plazmu nisu pokazale vidljivu korist za lečenje pacijenata teško obolelih od kovida-19. Ispitivanje sa sedištem u SAD-u prekinuto je u martu nakon što je ustanovljeno da plazma verovatno neće pomoći obolelim od korona virusa.

Panel međunarodnih stručnjaka dao je snažnu preporuku protiv upotrebe plazme kod pacijenata koji nemaju teške bolesti, saopštili su iz SZO. Takođe su savetovali da se ne koristi kod pacijenata s teškim i kritičnim bolestima, osim u kontekstu sporadičnog kontroliranog ispitivanja.

Ovaj metod je takođe skup i dugotrajan u primeni, naveli su iz SZO. Preporuka objavljena u Britiš medikal džornal (Britishh Medical Journal) zasnovana je na dokazima iz 16 ispitivanja koja su uključivala i 16.236 pacijenata sa lakšom, teškom i kritičnom zarazom korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari