Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Okružnog suda u Zrenjaninu kojom je niški sudija Stojadin Jovanović oslobođen optužbi za korupciju u vezi sa suđenjem akterima slučaja „Zozovača“ iz 1998, kada se od lozove rakije sa metil-alkoholom otrovalo 56 ljudi, a 43 je preminulo. Presudom Apelacionog suda, koja je pravosnažna i izvršna, oslobođen je i kontroverzni zrenjaninski biznismen Anđelko Bitević zbog navodnog davanja mita sudiji Jovanoviću.


Kao predsednik veća Okružnog suda u Nišu Jovanović je krajem 1998. izrekao presudu kojom je vlasnik niškog privatnog preduzeća „Živadinović“, koje je stavilo u promet otrovnu rakiju, Miroslav Živadinović Zoza osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi, dok su suvlasnik zrenjaninskog preduzeća ABM Bitević i vlasnik srbobranskog preduzeća „Rojal eksport“ Miladin Radić, od kojih je Živadinović kupio metil-alkohol, oslobođeni optužbe. Pripadnici BIA su marta 2004. uhapsili sudiju Jovanovića i Bitevića zbog sumnje u korupciju, ali je krajem 2008. Okružni sud u Zrenjaninu doneo oslobađajuću presudu, uz ocenu da za korupciju „nema dokaza“. Transkripti prisluškivanih razgovora od BIA odbačeni su kao dokaz, jer su „pribavljeni na nezakonit način“. Zrenjaninsko Okružno javno tužilaštvo žalilo se na presudu, ali je Veće apelacionog suda u Novom Sadu, kojem je predsedavala sudija Draginja Vujić, ovih dana odbilo žalbu kao neosnovanu, ocenjujući da je prvostepeni sud „pravilno ocenio izvedene dokaze, a presudu zasnovao na činjenicama“.

Sudiji Jovanoviću je optužba stavljala na teret da je od Bitevića od početka suđenja dobijao poklone, a potom i stan u Budvi u vrednosti od 36.800 evra, kao i da je Biteviću nakon „svog“ suđenja davao pravne savete kako bi mu pomogao u daljem postupku zbog slučaja „zozovača“. Navodi optužbe nisu dokazani već je utvrđeno da se Jovanović i Bitević nisu poznavali u vreme suđenja u Nišu, a da je u nastavku suđenja zbog slučaja „zozovača“ sudija Jovanović već bio prebačen sa krivičnih na građanske predmete. Stan u Budvi uknjižen je na Jovanovićevo ime u februaru 2004, pet godina po izricanju presude.

Prvostepeno veće prihvatilo je dokaze da su Jovanović i Bitević postali prijatelji tek nekoliko godina nakon suđenja, tako da je sudija u par navrata pozajmljivao novac biznismenu, koji je zapao u finansijske teškoće, a ovaj mu vratio dug tako što je stan u Budvi prepisao na njegovo ime.

– Takav postupak nije najpametniji, ali nikako nije protivzakonit. Protivzakonito je prisluškivanje BIA, koja to nije činila samo u slučaju Bitevića i Jovanovića, već i par drugih sudija koje je zrenjaninski okružni tužilac Dragan Lazić dovodio u vezu sa drugim predmetima u kojima se pominje Bitević. Jovanovića i Bitevića nije prisluškivao MUP, uz saglasnost Vrhovnog suda Srbije, kako je nalagao tadašnji Zakon o krivičnom postupku, već je to činila BIA i to po nalogu jednog istražnog sudije (Gorana Zeca, p.a.). U prisluškivanim razgovorima nema nijednog dokaza o korupciji, ali je bilo dosta privatnih, pa i krajnje ličnih stvari, koje su napravile ozbiljne probleme u nekim porodicama. Sam sudija Jovanović danas je suspendovan, a niko od pripadnika BIA, policajaca, istražnih sudija ili tužilaca nije zbog ovog slučaja smenjen ili krivično gonjen, a neki od njih su i napredovali, što je nedopustivo – kaže za Danas pravni zastupnik sudije Jovanovića, advokat Sava Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari