Poslanica Tamara Milenković-Kerković: Napuštenu bolnicu u Knez Selu iz evropskog zajma adaptirati u niški Centar za palijativnu negu 1Foto: Youtube/printscreen/ Belami/Medijska kutija

Narodna poslanica Tamara Milenković- Kerković, koja je i funkcionerka Srpskog pokreta Dveri, zahtevala je da nekadašnja Klinika za plućne bolesti u niškom Knez Selu postane Centar za palijativnu negu, koji Nišu nema.

Poslanica Milenković- Kerković je zatražila da se deo zajma od 200 miliona evra, uzet od Banke Saveta Evrope za finansiranje zdravstvenog sektora na osnovu Sporazuma koji je usvojila Skupština Srbije na poslednjoj sednici, iskoristi za obnovu ovog objekta koji je zatvoren 2018. godine.

„Niški Univerzitetski klinički centar nema odeljenje za palijativnu negu i veliki broj Nišlija muči veliku muku i ima ogromne troškove za negu i lečenjenje starih i bolesnih srodnika kojima je potrebna duga i svakodnevna nega i lečenje, kako zbog starosti, tako i zbog teških i neizlečivih bolesti. Pored toga, i bolesnici koji se oporavljaju nakon teških saobraćajnih nesreća ili teških operacija u Nišu su prepušteni sami sebi i svojim porodicama“, rekla je ona.

Ona je dodala da Nišlije „zaslužuju da bolnica koju su svojim novcem izgradili njihovi preci na šumovitom brdu i u zdravom i mirnom okruženju Knez Sela, pre bezmalo 100 godina, ostane u svojini Grada i bude obnovljena za potrebe palijativne nege koja u Nišu ne postoji“.

Poslanica Tamara Milenković-Kerković: Napuštenu bolnicu u Knez Selu iz evropskog zajma adaptirati u niški Centar za palijativnu negu 2
Tamara Milenković Kerković: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Prethodni ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar najavio je u vreme kovid epidemije da će bolnički objekat u Knez Selu, inače u vlasništvu Republike, do novembra 2020. godine biti adaptiran u bolnicu za zbrinjavanje pacijenata inficiranih korona virusom.

Neposredno nakon toga je “povukao reč” uz obrazloženje da je „kovid bolnica u Kruševcu bolja opcija zbog većih smeštajnih kapaciteta, a da Niš trenutno ima dovoljne kapacitete za borbu protiv korone“.

Lončar je istovremeno najavio mogućnost prodaje bolničkog objekta u Knez Selu, a dobro informisani izvori su tvrdili da je za kupovinu zainteresovan jedan od ministara.

Kako se to nije dogodilo, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je u aprilu 2021. godine kazala da je Grad spreman da razmeni imovinu sa državom i preuzme bolnicu u Knez Selu, kako bi tamo smestio Zavod za gerijatriju i palijativnu službu.

Od zatvaranja bolničkog objekta u Knez Selu, Klinika za plućne bolesti se nalazi u starom delu niškog UKC.

U vreme preseljenja čule su se kritike da je reč o lošem rešenju jer ta lokacija spada u delove grada sa najzagađenijim vazduhom.

Najveći sanatorijum u Kraljevini Jugoslaviji

Narodna poslanica Milenković- Kerković je podsetila da je izgradnju bolnice za plućne bolesti u Knez Selu finansirala predratna niška opština. Bolnica je izgrađena 1937. godine i u to vreme bila najveći Sanatorijum za plućne bolesnike u Kraljevini Jugoslaviji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari