Saudijac Salman al Gamedi osuđen na smrt u Rijadu je krajem decembra pogubljen odrubljivanjem glave. Gamedi je prethodno proglašen krivim za ubistvo. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel saopštila je da je to bila 76. egzekucija tokom 2011. u Saudijskoj Arabiji.


Prema šerijatskom zakonu, u Saudijskoj Arabiji smrću se kažnjavaju krivi za silovanja, ubistva, šverc droge, oružanu pljačku i otpadništvo od vere, ali i preljubnice i „veštice“. Kazna se izvršava odrubljivanjem glave mačem, kamenovanjem ili spaljivanjem na lomači.

Kralj Abdulah je zbog ovakve prakse u medijima proglašavan za jednog od najokrutnijih diktatora na svetu. Činjenica je da stanovnici Saudijske Arabije žive pod strogim šerijatskim zakonom, prema kojem se krađa kažnjava odsecanjem ruku i stopala, dok se kazna bičevanjem propisuje za prestupe kao što je pijanstvo ili „seksualna devijantnost“. Koliko će udaraca bičem dobiti prestupnik zavisi od procene sudija.

Kada je reč o verskim slobodama, strogo je zabranjeno održavanje obreda nemuslimanskih veroispovesti. Nije dozvoljeno sahranjivanje nemuslimana, iako stranci mogu da dođu na privremeni rad u Saudijsku Arabiju. Da verske slobode ne postoje svedoče hapšenja šiitskih hodočasnika koji su učestvovali u hadžu i upadi policije u kuće hrišćana radi sprečavanja verske službe. Nedavno su pritvorena 42 etiopska hrišćanina koji su se molili u Džedi. Prethodno su pretučeni i prećeno im je smrću.

Kralju Abdulahu takođe se zamera i zbog načina na koji se u njegovoj zemlji tretiraju žene. Iako je veliki broj među njima visokoobrazovan, žene čine samo pet odsto radne snage, što je najmanje na svetu. Primeni zakona kojim je trebalo da se podstakne zapošljavanje žena, žestoko su se suprotstavili Ministarstvo rada i muški deo populacije. Kod kuće žene su neretko žrtve nasilja, a o diskriminaciji svedoči i činjenica da pojedine prostorije imaju izdvojene ulaze za žene.

Ženama je zabranjeno da voze auto, mada se na selima i u pustinji taj propis često krši. Ipak, dozvoljeno im je da upravljaju letelicama pod uslovom da ih neko prethodno doveze do aerodroma. Mnogi Saudijci smatraju da davanje vozačke dozvole ženama vodi gaženju tradicije i otvorenosti u zapadnjačkom stilu. Žene, takođe, ne smeju da se pojavljuju na javnim mestima bez muške pratnje, da putuju u inostranstvo, da se svojevoljno udaju i razvode. Ne mogu biti ni primljene u bolnicu bez saglasnosti muškog staratelja.

Prvi put bez muža na izbore

Iako su žene uskraćene za mnoga prava, na lokalnim izborima 2015. prvi put u istoriji Saudijske Arabije moći će da glasaju bez pratnje muškarca. Kako je uoči Nove godine saopšteno iz konsultativnog Saveta Šura, kralj Abdulah je ženama već odobrio da izađu na izbore. Uprkos protivljenju verskog vrha, uskoro će biti sproveden i zakon prema kojem će samo žene moći da rade u prodavnicama kozmetike i donjeg veša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari