Po nalogu sanitarne inspekcije Javno preduzeće Komunalac izgradilo je na zelenoj gradskoj pijaci poseban objekat za prodaju mlečnih proizvoda.

U objektu koji je klimatizovan ima dvadesetak vitrina i od maja se, na zadovoljstvo kupaca i prodavaca, u tom prostoru prodaju mleko i mlečni proizvodi. „Uslovi su sada mnogo bolji nego ranije kada su se ovi, inače osetljivi proizvodi, prodavali na otvorenom. To je za sada rešenje koje smo mi mogli da ponudimo“, izjavio je za Danas zamenik direktora JP Komunalac Boban Tolić.

Jedan od prodavaca mleka i sira iz sela Mali Suvodol kaže da su sada uslovi za prodaju mnogo bolji nego ranije. „Nema više prašine kao nekad na tezgama zelene pijace, ali je problem što i vitrine nisu rashladne. Robu uglavnom čuvamo u tim vitrinama,ali je ima i na pultovima“, kaže naš sagovornik.

Nadica Veljković često pazari sir u ovom delu pijace. „Bolje je nego ranije kada su se po velikim vrućinama sir i mleko prodavali na tezgama zelene pijace ili na improvizovanim tezgama na trotoaru. Hrana koja se ovde nudi sada je bezbednija, mada bi bilo mnogo bolje kada bi i vitrine bile rashladne“, ističe ona. Slavica Veljković kaže da ne kupuje mlečne prozvode koji se ne čuvaju u rashladnim vitrinama jer zna da je to lako kvarljiva roba. „Ukoliko moram da kupim sir ovde na pijaci onda kupujem od poznatih prodavaca koji proizvod drže u ovim vitrinama“, kaže Veljkovićeva.

Po novom zakonu o bezbednosti hrane, ispravnost namirnica životinjskog porekla i njihovu prodaju kontroliše Veterinarska inspekcija. U toj inspekciji nismo uspeli da dobijemo informacije o rezultatima kontrole i prodaje mlečnih prozvoda ‘’jer je šefica na godišnjem odmoru a niko drugi nije ovlašćen da daje bilo kakve izjave za medije’’. Saznali smo da se kazne za sve one koji se ne pridržavaju propisa kreću od 5.000 do 50.000 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari