Direktor privatnog Radija 016 Jugoslav Tomić rekao je da je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović odredjivao koliko će novca dobiti koji medij na konkursu za sufinasiranje medijskih projekata, da je zloupotrebio instituciju komisije imenujući dva njena člana kojima je naložio da tom radiju „ne smeju da daju ni dinara“.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je i ove godine zloupotrebio funkciju i sam odlučivao o raspodeli sredstava – 20.000.000,00 dinara, po raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini.

Prema njegovoj oceni Cvetanović se skrivao iza odluka Gradske uprave za društvene delatnosti, odluka Gradskog veća i Komisije čija je dva člana samovoljno birao, kršeći Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja..

Takođe je ignorisao i uslove Konkursa raspisanog od strane Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca“, naveo je Tomić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je za predsednika komisije za ocenjivanje projekata „formalno-pravno gledano, legalno izabran Srđan Conić, dopisnik RTS, koji je i prošle godine „uspešno“ vodio komisiju po uputstvima gradonačelnika, pa je valjda nagrađen i ovogodišnjim imenovanjem“.

Drugi član komisije, koji je legalno izabran na predlog Anem, Goran Vlatković iz Vranja, ujedno je bio i jedini neutralni i objektivni član.

Sporan je izbor Aleksandra Davinića, dopisnika Kurira, za koga se i danas, desetak dana po objavljivanju Rešenja o raspodeli sredstava, ne zna ko ga je i kada predložio.

On je izjavljivao da ga je predložio UNS koji je naveo da je njihov predlog bio Milorad Doderović, novinar iz Niša, rekao je Tomić.

Po Pravilniku „većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja“, podsetio je Tomić.

On je istakao da iz kolegijalnih razloga neće komentarisati podelu sredstava leskovačkim medijima, iako ima puno nepravilnosti i subjektivnosti.

Ali če. kako je najavio o nezakonitostima vezanim za ovaj konkurs, obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije, Udruženje novinara Srbije, a pokrenuće i spor pred Upravnim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari