Kupovine i potraživanja vlasničkih udela koje se obavljaju među firmama nemaju nikakve veze sa Demokratskom strankom, ni u slučaju Kurira ni u slučaju bilo koje druge kompanije, tako da ne želimo da učestvujemo u prepucavanju o temi sa kojom nemamo veze i u kojima se ime stranke zloupotrebljava, ističe za Danas potpredsednica DS Jelena Trivan, povodom navoda Liberalno-demokratske partije da DS stoji iza prodaje udela kompanije VAC u srpskim medijima vlasnicima Kurira.


Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Upravni odbor Politike AD i Vladu Srbije da obaveste javnost o svemu što se dešava u vezi sa kupoprodajom udela nemačke VAC grupe u listovima Politika, Dnevnik i Večernje novosti. „Posle izjave direktora preduzeća Kurir Info da Kurir želi da kupi Politiku kako je ne bi preuzeo sarajevski izdavač povezan sa narko-kartelom, potrebno je da nadležni organi potvrde ili demantuju da li su u toku pregovori o kupovini najstarijeg i najuglednijeg srpskog lista, kao i drugih naših vodećih štampanih izdanja“, napominju u UNS-u.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je juče da tužilaštvo i državni organi, nadležni za borbu protiv korupcije i zaštitu konkurencije, najhitnije provere tvrdnje LDP po kojima dnevni list Kurir namerava da otkupi udele VAC-a u tri dnevna lista. NUNS smatra da svaka vlasnička transformacija mora biti transparentna i u skladu sa odgovarajućim zakonima.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je juče da je ova agencija dobila pismo LDP-a, kao i da će ukoliko se utvrdi da ima osnova za delovanje postupiti u skladu sa zakonom. Prema njenim rečima, ukoliko Agencija utvrdi da nije nadležna, tu predstavku će uputiti drugim nadležnim organima.

Poslanik LDP Zoran Ostojić je saopštio da vlasnici Kurira kupuju VAC-ov deo vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku, kao i da to čine novcem koji će dobiti iz državnog fonda za pomoć medijima u krizi. On je rekao i da su predstavnici Kurira Aleksandar Rodić i Dušan Bjelopetrović sa predstavnicima VAC-a potpisali ugovor o kupoprodaji 10. novembra u Diseldorfu, koji treba da se realizuje 22. decembra. Prema njegovim rečima, iza ove kupoprodaje stoji DS koji „pokušava da ispostavi kontrolu nad medijima pred izbore“.

SPO: Kurir „atentator“ evropskog pokreta

Srpski pokret obnove saopštio je juče da su SPO i LDP, „zbog toga što zahtevaju evropski preokret u Srbiji, na meti antievropskog preokreta“, a da je za „atentatora“ odabran list Kurir. „Takve novine bez ikakvih profesionalnih i moralnih obzira, antievropski politički preokret dirigovan iz centra moći, pustio je sa lanca i nahuškao ih na LDP i SPO, pripremajući i plan da Legijini obožavaoci kupe i Politiku i Novosti i novosadski Dnevnik“, navodi SPO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari