Turske vlasti, zabrinute zbog tenzija u pograničnom regionu, počele su da zatvaraju vrata za hiljade sirijskih izbeglica kojima je naloženo da traže druge kampove i da se sele što dalje od granice, piše Vašington post. Među 40.000 Sirijaca koji žive u iznajmljenim kućama na jugu Turske zavladala je panika kada su ih obavestili da moraju da idu.



Nove mere su, tvrdi Ankara, deo napora da se uspostavi kontrola u pograničnom regionu i umire neprijateljstva u tom delu Turske gde mnogi stanovnici ne podržavaju sirijske pobunjenike i na strani su Asada.

U proteklih nekoliko nedelja u turskom gradu Antakija su održani brojni marševi u znak podrške Asadu. Osnov za to su istorijske veze imajući u vidu da je sve do 1938. okolna provincija Hataj bila deo Sirije. Pojedini opozicioni političari pozvali su tursku vladu da protera sve sirijske izbeglice. Zategnutoj situaciji dodatno doprinosi to što su Asad i elita sirijske vlade članovi manjinske sekte alavita, ogranka šiitskog islama, kao i većina ljudi u provinciji Hataj.

„Nikoga ne prisiljavamo ni na šta“, istakao je zvaničnik turske vlade, i dodao da „uzimaju u obzir lokalne tenzije“. Turski zvaničnici navode da Sirijci sa dokumentima slobodno mogu da ostanu, ali moraju da se sele na sever, daleko od granice. Kako je istaknuto, vlada želi da svaki Sirijac koji je ušao u Tursku bez valjane dokumentacije nađe svoje mesto u izbegličkim kampovima, gde su im obezbeđeni „hrana, šatori, medicinska nega i školovanje za decu“. Mnogim Sirijcima, međutim, nagoveštena je i treća opcija: Mogu da napuste Tursku i vrate se u Siriju ili da traže azil u drugoj zemlji. „Radije ćemo umreti pod artiljerijskom vatrom u Damasku nego da nas ovde tretiraju na ovaj način“, kaže Zijad Alevi. Selkuk Unal, portparol turskog ministarstva inostranih poslova, smatra da svaka nacija ima pravo da kontroliše svoje granice i proces imigracija.

Turski pogranični region, udaljen svega nekoliko sati vožnje od ključnih sirijskih ratišta poput grada Alepa, viđen je kao bezbedna zona za sirijsku pobunu – mesto gde opozicioni komandanti drže svoje porodice i gde se pokret protiv Asada snabdeva i dobija podršku iz sveta.

UN za suđenja režimu i opoziciji

Ženeva – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je juče u Ženevi na procesuiranje ratnih zločinaca u Siriji, a visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj zatražila je hitnu istragu masakra u Daraji, gde je otkriveno više od pet stotina tela.

„Moramo da budemo sigurni da svako, sa obe strane, ko je počinio ratne zločine, zločine protiv čovečnosti ili druga kršenja ljudskih prava ili humanitarnog prava bude izveden pred lice pravde“, rekao je Ban Ki Mun pred početak zasedanja Saveta UN za ljudska prava. Navi Pilaj je izrazila „duboku šokiranost izveštajima o masakru u Daraji“ i zatražila temeljnu istragu.

„Zahtevam od vlade (Sirije) da nezavisnoj istražnoj komisiji (UN) obezbedi pun i nesmetan pristup“, kazala je Navi Pilaj. Ban Ki Mun je izrazio „duboku uznemirenost zbog bombardovanja civila“, kao i zbog „povećanja međuverskih tenzija i pogoršanja humanitarne situacije“. Beta – AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari