Direktor programa DEMOS Evropa iz Varšave Adam Balcer izjavio je juče da Turska nema snage da spreči proces proširenja EU na prostor Zapadnog Balkana. Balcer je gostujući na Institutu za evropske studije u Beogradu ocenio da region Zapadnog Balkana nije od velike važnosti za Tursku, kao što su to Bliski istok, južni Kavkaz i bivše sovjetske republike.


Balcer je analizirajući prisustvo Turske u regionu Zapadnog Balkana ocenio da „ona nije važan igrač ovde“ s obzirom na činjenicu da trgovinska, investiciona i saradnja u oblasti obrazovanja nisu na zavidnom nivou. Sa druge strane, Balcer je ukazao na bliskost veza između muslimanskog stanovništva sa prostora Zapadnog Balkana i Turske, koja igra ulogu protektora.

On je ocenio da je moguće da u slučaju prekida pregovora sa EU, Turska može burno odreagovati i tretirati region Zapadnog Balkana kao rivala za ulazak u EU. On je kazao da su uslovi ulaska Turske u EU nepovoljni, i da od kad je ta zemlja dobila status kandidata 1999. godine, odnosi sa EU osciliraju.

Evropska politička elita nema konsenzus po pitanju ulaska Turske u EU, rekao je Balcer i podsetio da Francuska smatra da bi članstvo Turske dovelo u pitanje liderstvo te zemlje i Nemačke u zajednici evropskih zemalja. Pitanje Kipra i odnosa evropske javnosti prema članstvu su veliki izazovi na putu turskih evrointegracija, kazao je Balcer i dodao da samo pet odsto Austrijanaca podržava ideju ulaska Turske u EU. On je dodao da Turska može koristiti svoj geopolitički položaj za tešnju saradnju sa drugim polovima moći, poput Kine i Rusije, što može predstavljati ozbiljan izazov za EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari