Tužilac Branko Stamenković o pretnjama Tamari Dragičević: Imamo određene rezultate 1Foto: N1

Broj pretnji preko interneta u Srbiji ima uzlaznu putanju i mi uzroke toga ne tretiramo olako već pravimo analize pa ćemo videti gde će nas to odvesti, rekao je za N1 predsednik Visokog saveta tužilaštva i tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

On je u emisiji Njuznajt rekao da posle pretnji koje su upućene porodici Dragičević-Benčina tužilaštvo postupa u tom slučaju.

„Mi postupamo, imamo određene rezultate i oni polako sazrevaju u pravcu da lice ili llica koja su uputila pretnje budu identifikovana. Postupak traje jer su u pitanju društvene mreže koje nemaju bazu u Srbiji, pa je nekad ta međunarodna saradnja brža, a nekada sporija“, izjavio je Stamenković.

Tužilac je objasnio i kako teče postupak u slučajevima pretnji, da bi oštećeni razumeli koja su njihova prava.

„Saslušanje oštećenih u krivičnom postupku dolazi negde na sredini postupka, jer prvo utvrđujemo materijalne dokaze, onda se saslušavaju osumnjičeni, pa se nakon toga saslušava oštećeni i svedok. U toku trajanja postupka oštećeni uvek može da dođe u Tužilaštvo, da zatraži razgovor sa postupajućim Javnim tužiocem i dobije uvid u spise. Može da pogleda dokumentaciju koja u tom trenutku može oštećenom da se pokaže“, rekao je Stamenković.

Odgovarajući na pitanje da na društvenim mrežama ima puno poruka koje targetiraju različite ljude, kao i da to targetiranje čine i predstavnici vlasti, Stamenković je rekao da je u Krivičnom zakonu tačno precizirano šta je krivično delo.

„Da bi Javno tužilaštvo postupilo mora da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se onda pokreće postupak po službenoj dužnosti. U Krivičnom zakonu jasno su opisana dela koja se smatraju krivičnim i mi to ne možemo proizvoljno tumačiti niti imamo ovlašćenja da proizvoljno postupamo. Na primer, u slučaju dela ugrožavanje sigurnosti za koje se kaže ‘ko ozbiljnom pretnjom, da će napasti na život i telo određenog lica ili njemu bliskog lica ugrozi sigurnost’ svaka od ovih navedenih reči predstavlja biće krivičnog dela i ako nemamo sve ove elemente, onda nije u pitanju krivično delo“, objasnio je tužilac.

On je naveo i da nije dovoljno samo osećati ličnu ugroženost da bi tužilaštvo postupalo već da moraju postojati i određeni drugi elementi

„I to nije tako zato što mi to ne želimo, već ako nema svih elementata krivični postupak neće biti vođen. Kada je reč o proganjanju, za to krivično delo mora postojati određeni vremenski period u kojem proganjanje traje, moraju biti upućivane određene izjave i to mora da traje. Nije dovoljno da postoji samo jedna izjava, jedna radnja, jer bi u tom slučaju sud izvršioca oslobodio i mi nikada više ne bi mogli da postupamo po toj krivično-pravnoj stvari“, rekao je on.

On je dodao i da ako je reč o uvredi, onda građanin sam može da deluje pred sudom.

Na pitanje da li je u spotu u kojem je „targetiran“ Oliver Ivanović bilo elemenata za postupanje tužilaštva, Stamenković je rekao da on zapravo nije video taj spot.

„Taj slučaj je krivično delo ubistva i mi kao tužioci za visokotehnološki kriminal nemamo ovlašćenje da postupamo po tom delu. Ja nisam pogledao taj spot“, rekao je on.

Govoreći o slučajevima masovinh ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i kod Mladenovca, za koje je javnost zainteresovana, a porodice nekih žrtava poručuju da im „ne treba smena ministra Gašića, već ih samo zanima ko je vratio oružje ubici kod Mladenovca, a koji je potom počinio masakr, kao i ko je interni spisak dece koja su bila mete maloletnog K.K. pokazao javnosti“ Stamenković je rekao da „ne može da komentariše političke procese“.

„Ne mogu da komentarišem političke procese, govorite o političarima koji obavljaju funkcije i oni nemaju svoju ulogu u postupcima koji se vode. Kada govorimo o Ribnikaru mi smo prvi reagovali u smislu podrške porodicama. U okviru svih radnji otvorili smo i imejl adresu koja je namenjena roditeljima i deci koja se osećaju pogođenom ovom tragedijom. I to smo uradili kako bi pružili sigurnost toj deci i tim roditeljima. Dobili smo mnogo prijava, postupali smo odmah po svim tim prijavama, sa policijom, u bilo koje doba dana i noći. Kada je reč o masovnom ubistvu u okolini Mladenovca, zaista ne znam da taj slučaj ima bilo kakvu reflekciju na visokotehnološki kriminal“, rekao je tužilac.

Razlozi za ostavku

„Razlozi za moju ostavku koju je zatražio Nacionalni konvent, po mom mišljenju nisu dobri jer oni nisu razumeli pravni okvir i podzakonska akta koji su još na snazi i na taj način mogu biti korišćeni. Oni nisu razumeli potrebu Javnog tužilaštva naše zemlja da funkcioniše dalje. Atmosfera u okviru radnih grupa u kojima su učestvovali predstavnici civilnog društva, a kada se razgovaralo o amandmanima na Ustav u tim grupama, je takva da se stekao utisak da su organizacije civilnog društva došle dotle da misle da mogu da upravljaju tužilaštvom.“ Nacionalni konvent je zatražio ostavku predsednika Visokog saveta tužilaštva Branka Stamenkovića jer smatraju da je Visoki savet tužilaštva sproveo nezakonit izbor javnih tužilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari