Predrag MilovanovićTuzilac Predrag Milovanović Foto: BETAPHOTO/LILIT ANDRIC/DS

„Vest koju su objavili mediji da je funkcioner SNS-a Branimir Nedimović 2022. godine učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je teško povređen vozač motora, kao i da policijski izveštaj sugeriše da je krivica bila na njemu i da tužiteljka, iako pozvana, nije izašla na teren, u meni proizvodi profesionalnu rezignaciju“, rekao je za N1 tužilac Predrag Milovanović.

„Rekao bih to ovako – ono što je dozvoljeno bogu Jupiteru nije dozvoljeno volu. Ne može čovek da se ne zapita da li je to selektivna pravda. Da nije bilo medija ne bismo saznali da se to uopšte desilo“, rekao je tužilac Milovanović u emisiji Newsnight, prenosi N1.

On je rekao i da je informacija o tome da je Nedimović imao udes morala da bude podeljena sa javnošću čim se to desilo, jer je, kako je naveo, Nedimović u to vreme bio javni donosilac odluka, ministar u vladi i trebalo je da bude uzor i paradigma kako treba da se primeni zakon.

„Dobili smo nešto sasvim suprotno, tamni vilajet, i saznajemo iz medija da se Nedimović novčano izrečenom merom, na neki način, izvukao . Nema krivičnog postupka, krivične prijave su odbačene, pošto je osumnjičeni isplatio novčanu meru. I ovde nije problem zakonitosti već je problem celishodnosti. Imamo počinioca, u pitanju je nehatno delo, za koje je zaprećena kazna do četiri godine zatvora i propisana mera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri meseca do pet godina. Imamo počinioca koji je prošao bez onoga što je zakonska mera koja je trebalo da mu se izrekne. Tužilac Stefanović se hvalio kako odeljenje za nadzor kontroliše osnovna tužilaštva, pa se pitam kako je došlo onda do ovoga? Mi imamo instrukcije, kada su ovakve stvari u pitanju, da prođemo sistem mera i kontrole. U slučaju Nedimovića su svi ostali nemi. Postojao je interes da se to završi na način na koji je završen“, rekao je tužilac.

Milovanović je rekao da sada ostaje jedino parnični postupak, koji može da pokrene oštećeni iako je obeštećen, za naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Katarinu Petrović institucije stigmatizovale

Komentarišući prvostepenu presudu kojom je Katarina Petrović oslobođena presudom Višeg suda u Valjevu, a koja je bila uhapšena zbog sumnje da je odala informaciju da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću na Dedinju, Milovanović je rekao da je to poraz za tužilaštvo, a pravda za širu javnost.

„To je za tužilaštvo poraz, za širu javnost je pobeda i pravda, a za Katarinu tek prvo poluvreme jer će se tužilaštvo verovatno žaliti na presudu. Viši javni tužilac u Beogradu je privukao pozornost na sebe još od samog hapšenja, pa smo onda imali određivanje pritvora, pa je podignut optužni predlog za drugo krivično delo, a onda su na kraju ustupili predmet Valjevu. To sve govori da je ovo poraz Višeg javnog tužilaštva koje je napravilo pompu i stigmatizovalo Katarinu Petrović“, rekao je tužilac.

On je rekao i da je zabrinut i da se pita „kako tužilaštvo i prvosuđe mogu da povrate poverenje kada zakon nije isti za sve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari