Da li će Branko Lazarević, bivši šef kabineta ministra unutrašnjih poslova, biti pozvan na informativni razgovor u Beograd zavisi od Specijalnog tužilaštva, a ne od policije, protumačeno je Danasu u bezbednosnim krugovima. Lazarević se nalazi u Atini, gde u srpskoj ambasadi obavlja funkciju ministra-savetnika, a eventualna procedura sa pozivanjem na razgovor u policiji, za njega bi bila ista kao i za bilo kog građanina Srbije, rečeno je Danasu nezvanično u Ministarstvu spoljnih poslova.

U Specijalnom tužilaštvu juče nije bilo informacija, povodom najava medija da će danas ovo tužilaštvo da prosledi zahtev policiji da prikupi potrebna obaveštenja o spornim komunikacijama Lazarevića. Prema tim navodima, on bi bio pozvan na informativni razgovor na okolnost odavanja službene tajne. Kako je objavio RTS, tužilaštvo i policija raspolažu sa 130 diskova materijala, na kome su zabeleženi podaci o presretnutim komunikacijama odbeglih narko-šefova Darka Šarića i Rodoljuba Radulovića, kao i slični podaci. Navodno, tu su zabeleženi njihovi kontakti i susreti sa neimenovanim funkcionerima MUP. Kada je o Lazareviću reč, ovih dana u štampi je objavljena službena beleška Uprave kriminalističke policije (UKP), po kojoj je utvrđeno da je on telefonom razgovarao sa ljudima povezanim sa Šarićem. Reč je o saznanjima koje su mediji objavili pre dve godine, ali koja su sad dokumentovana.

Nedavno je pak premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da je od BIA i VBA dobio potvrdu da ne poseduju informaciju da je bilo ko od pripadnika MUP-a bio u kontaktu s pripadnicima narko-klana Šarića i Radulovića.

Inače, podaci o presretnutim komunikacija predstavljaju glavni deo dokaznog materijala na suđenju Šarićevoj grupi u Specijalnom sudu, za šverc više tona kokaina. Pošto je reč o krijumčarenju iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, koji se praktično ne dotiče teritorije Srbije, dokazni postupak se zasniva prevashodno na takozvanoj digitalnoj forenzici. Pet objedinjenih optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti više od 30 osoba, da su organizovani u kriminalnu grupu, šifrovano komunicirali kako bi preuzeli, skladištili i transportovali drogu radi sticanja imovinske koristi.

Branko Lazarević i ranije je bio dovođen u vezu sa mrežom Darka Šarića. Najčešće se pominjalo da je tokom 2006. i 2007. sa šurakom Nikolom Dimitrijevićem bio suvlasnik firme DTM Relations, koja se inače na zvaničnom sajtu Interpola navodi kao deo karike u procesu pranja novca. Istina je da u momentu kada je ta poternica objavljena, ni Dimitrijević ni Lazarević više nisu bili u vlasničkoj strukturi tog preduzeća. Naime, Lazarević se već povukao iz biznisa u korist političke karijere, a njegov šurak je najpre preko svoje firme kupio Mitrosrem u privatizaciji, a potom obe firme preneo na kompaniju Avio-rent iz Banjaluke, čiji je vlasnik Zoran Ćopić, jedan od najbližih saradnika Šarića. 

Lazarević: Nemam veze sa Šarićem

Bivši šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, Branko Lazarević, demantovao je juče navode medija da je imao veze s odbeglim narko-bosom Darkom Šarićem i njegovim klanom, javila je TV B92. Lazarevićev advokat je naveo da je njegov klijent u prethodnom periodu bio izložen neprimerenim, neosnovanim i neistinitim medijskim napadima, koji su ugrozili njegov integritet, kao i integritet njegove porodice. On je dodao da „Lazarević nikada nije bio umešan u neprimerene i nezakonite kontakte sa Šarićem i pripadnicima njegove grupe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari