Tviter označio BBC kao vladin medij 1foto: Shutterstock/Claudio Divizia

BBC se protivi novoj etiketi na svom glavnom nalogu na Tviteru, koja ga opisuje kao „medij koji finansira vlada“ . Britanski javni servis je zbog toga kontaktirao Tviter , sa željom da se problem reši „što je pre moguće“.

„BBC je, i uvek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost kroz pretplatu za licencu“, navodi se u saopštenju ove medijske kuće.

Zvanični nalog BBC označen od Tvitera kao medij koji finansira vlada

Vlasnik Tvitera Ilon Mask je, sa svoje strane, rekao da veruje da je BBC jedan od „najmanje pristrasnijih” medija.

Kada je BBC Njuz naglasio vlasniku Tvitera Elonu Masku da se korporacija finansira iz naknade za licencu, Mask je odgovorio mejlom, pitajući: „Da li je oznaka na Tviteru tačna?“

Takođe se činilo da je sugerisao da razmišlja o obezbeđivanju etikete koja bi povezivala sa „tačnim izvorima finansiranja“. Nije jasno da li bi to važilo i za druge medije.

„Sve organizacije su pristrasne, neke očigledno mnogo više od drugih. Treba da primetim da pratim Bi-Bi-Si Njuz na Tviteru, jer mislim da je među najmanje pristrasnim. Mi težimo maksimalnoj transparentnosti i tačnosti. Povezivanje sa vlasništvom i izvorom finansiranja verovatno ima smisla. Mislim da bi medijske organizacije trebalo da budu samosvesne i da ne tvrde lažno potpuno odsustvo pristrasnosti“, objasnio je Mask.

Visinu godišnje naknade od 159 funti – koja je po zakonu obavezna za gledanje TV prenosa ili striminga uživo u Velikoj Britaniji određuje vlada, ali je plaćaju pojedinačna domaćinstva u Velikoj Britaniji.

Iako je @BBC nalog, koji ima 2,2 miliona pratilaca, dobio oznaku, mnogo veći nalozi povezani sa BBC-jevim vestima i sportskim rezultatima trenutno se ne opisuju na isti način.

Označeni nalog prvenstveno deli novosti o TV programima, radio emisijama, podkastovima i drugom materijalu koji nije u vestima koje proizvodi BBC.

Oznaka vodi do stranice na Tviter veb stranici koja navodi da su „državni medijski nalozi“ definisani kao „mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrole nad produkcijom i distribucija“.

Kao nacionalni emiter Velike Britanije, BBC radi na osnovu Kraljevske povelje dogovorene sa vladom.

Povelja BBC-ja navodi da korporacija „mora biti nezavisna“, posebno u pogledu „uredničkih i kreativnih odluka, vremena i načina na koji se isporučuju njeni rezultati i usluge, kao i u upravljanju svojim poslovima“.

Svojevremeno su oznaku „provladinih medija“ u Srbiji dobili novinske agencije, televizijske stanice i novine u privatnom vlasništvu: Tanjug, Kurir, Informer, Srpski telegraf, Politika, Pink, Prva, B92, ali i javni servisi RTV i RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari