U Beogradu Kritičnom masom obeležen Svetski dan bicikla 1Foto: (BETAPHOTO/Ambasada Holandije, UN Srbija, Udruzenje Ulice za bicikliste, KC Grad /Jadranka Ilic)

Specijalna biciklistička vožnja „Kritična masa“ organizovana je danas povodom Svetskog dana bicikla, 3. juna, a ukazano je na neophodnost stvaranja bezbenijih uslova u urbanim sredinama za bicikliste.

 

Kancelarija UN u Beogradu, ambasada Holandije, Udruženje „Ulice za bicikliste“ i Kulturni centar Beograda bili su domaćini specijalnog izdanja „Kritične mase“, odnosno vožnje bicikla u grupi, saopštili su organizatori.

U akciji su učestvovale stotine biciklista koji dele istu viziju, promovišu biciklizam kao alternativni način transporta i podstiču razvoj infrastrukture kako bi se stvorili bolji uslovi za gradski biciklizam.

Biciklisti su vozili kroz istorijske delove Beograda do poslovnog kvarta Novog Beograda, kako bi poslali poruku da biciklizam može biti koristan za građane kao prevozno sredstvo do škole, fakulteta i u slobodno vreme, piše u saopštenju.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob kazala je da je proslava Svetskog dana bicikla odlična prilika za priključivanje akciji i promociji biciklizma kao odličnog načina urbanog prevoza za sve.

„Pozivamo gradove da se posvete i stvore bezbednije urbane sredine za sve građane i građanke i pešake u biciklizmu – kroz namensku infrastrukturu i saobraćajna pravila“, rekla je Žakob.

Ambasador Holandije Joust Reintjes pridružio se vožnji i izrazio nadu da će veći broj biciklista na ulicama uticati na saobraćajnu kulturu i bolju infrastrukturu.

„Mnogi biciklisti koji su nam se danas pridružili potvrdili su da je mnogo ljudi spremno da koristi bicikl kao prevozno sredstvo“, kazao je on, a prenelo je Udruženje Ulice za bicikliste.

Predstavanik Udruženja Ulice za bicikliste Zoran Bukvić je kazao da je početak godine prošao „u borbi biciklističkih organizacija“ da promene Zakon o bezbednosti saobraćaja i da se usvoji biciklistička Strategija za Srbiju, kako je kazao, u cilju povećanja bezbednosti i boljih uslova za biciklizam.

„Saradnja je rezultirala i formiranjem krovne organizacije pod nazivom „Institut za urbanu mobilnost Srbije“, koja predstavlja mrežu biciklističkih organizacija iz Bora, Novog Sada, Beograda, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Smedereva, Loznice i Vrbasa“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari