U Češkoj dodatni odmor za vakcinisane 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češka vlada usvojila je danas predlog da se svim zaposlenima u državnoj i javnoj upravi koji se vakcinišu protiv kovida-19 dodele dva dodatna dana za godišnji odmor, javljaju agencije, a češki mediji navode ocenu premijera Andreja Babiša da ta mera neće operetiti državnu kasnu.

Ta mera, doneta u dogovoru sa sindikatima, odnosi se na sve zaposlene koji su vakcinisani od 1. januara, a dva dodatna dana godišnjeg odmora mogu da iskoriste do kraja ove godine.

Češki premijer Andrej Baši rekao je kako „nije uspeo da nađe druge načine“ da zaposlenike u državnoj upravi motiviše na vakcinaciju.

„Neki će možda to kritikovati i reći da je nepravedno, ali ja mislim da je pravedno“, rekao je Babiš i pozvao privatne firme da slične podsticaje ponude svojim radnicima.

„Svaki dobar poslodavac i vlasnik preduzeća svestan je da mora zaštititi svoje radnike. U suprotnom će zaraženi radnici završiti u karantinu, što može imati loše posledice za firmu“, rekao je Babiš, inistirajući da je vakcinacija „glavni zadatak“.

„Imamo dovoljno vakcina. Mi prodajemo vakcine „, rekao je Babiš, nagašavajući da „vakcinacija nije političko pitanje“, objavio je portal idnes.cz.

Babiš je ocenio i da „da dva slobodna dana za zaposlene neće biti teret za državnu kasu“.

„Moj predlog se zasniva na informacijama koje sam dobio od privatnog sektora“, rekao je Babiš,

Od 10,6 miliona stanovnika Češke u potpunosti je vakcinisano oko 4,7 miliona, a među protivnicima vakcina je i bivši šef države Vaclav Klaus.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.