U Kragujevcu održan humanitarni Bazar autizma, nedostaje sistemska podrška socijalnoj inkluziji 1Foto: Grad Kragujevac

U Pešačkoj zoni u Kragujevcu Udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizovalo je humanitarnu manifestaciju Bazar autizma.

Cilj ove manifestacije je podizanje svesti o ovoj društveno osetljivoj kategoriji, a povod je Evropski dan autizma koji se obeležava 3. oktobra.

Udruženje je obeležavanje ovog dana započelo još tokom vikenda bazarom kod Muzeja 21. oktobar.

Kako kaže predsednica Udruženja Danijela Nešović, vreme ih je poslužilo, bilo je mnogo sugrađana, pa je i prikupljeno dosta novca od prodaje radova, koji će bti iskorišćen za pomoć osobama sa autizmom.

Ipak ističe, cilj manifestacije nije prikupljanje sredstava od prodaje radove, već želja da se podigne svest građana o autizmu, problemima sa kojima se susreću oni i njihove porodice, kao i promocija Udruženja.

Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu je istakla da je dosta toga urađeno, ali još uvek ima problema.

– Nedostaje sistemsko prepoznavanje osoba sa autizmom i njihovih potreba, kao i registar osoba sa autizmom na nacionalnom nivou. Ukoliko uzmemo u obzir da svaka 68. osoba ima neki poremećaj iz autističnog spektra dolazimo do brojke od oko 10.000 osoba sa potrebama i ovim problemom, kaže Damnjanović.

Govoreći o socijalnoj inkluziji, Damnjanović je istakla da Udruženje za pomoć osobama sa autizmom ne pomaže samo njima, već i kompletnim porodicama što je jako važno u njihovoj socijalizaciji.

– Oni imaju potrebe i za uslugama iz oblasti socijalne zaštite kao što su dnevni boravci, dnevni centri, mogućnosti za kratak predah, male domske zajednica, odnosno stanovanje uz podršku. Potreban im je dnevni boravak koji bi bio samo za njih, jer zbog specifičnosti potreba, oni ne mogu da ih dele sa osobama sa invaliditetom. Bez obzira što se grad Kragujevac često uzima kao primer dobre prakse, još uvek ima prostora za unapređenje, zaključila je Damnjanović.

Više vesti iz ovog grada čitajt ena posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari