novo groblje, foto sajt jkp goricaFoto: JKP Gorica

U gradskom pogrebnom preduzeću Gorica u Nišu najmanje petoro radnika, koji su prošle godine bili angažovani preko agencije Alijansa za najteže poslove kakvi su kopanje grobova ili dovoz i opsluživanje pokojnika u kapeli, od početka ove godine radi „na crno“, pošto su im ugovori istekli 31. decembra, a neki od njih su u toku prošlog meseca primili i deo zarada, saopšteno je Danasu iz više izvora.

U Gorici su potvrdili da su neki radnici do kraja prošle godine radili preko te agencije, ali su naveli da nakon toga “nisu radno angažovani”.

Naši izvori su kazali da su ovi radnici u toku januara radili „na crno“, a da je nekima od njih nedavno isplaćen i deo zarade na račun, dok je nekima pre nekoliko dana saopšteno da ne dolaze na posao.

Pojedinim radnicima je rečeno da će im biti isplaćeno ono što im se duguje, da će opet biti zaposleni preko agencije ili direktno u Gorici, mada „Grad ne dozvoljava zapošljavanja“.

Sa nekima je danas održan sastanak, kako bi se “dogovorilo- šta dalje”.

“Ljudi su cele prošle godine radili najteže poslove. Kopali su grobove po snegu, kiši, suncu, zna se kakav je to posao. Još je teže onima koji su radno angažovani u kapeli, pa su dovozili pokojnike, oblačili ih i radili sve što je neophodno dok se pokojnici ne sahrane. Plata jeste bila redovna, od 38.000 ili 39.000 dinara, mada je bilo meseci kada se primi i po 22.000. Od početka ove godine vlada haos, jer su obećanja različita, a i lažna, a nikome status nije rešen”, kažu naši sagovornici.

Kako saznajemo, radnici koji su bili angažovani preko agencije Alijansa su uglavnom deca radnika Gorice, a njihova materijalna situacija je daleko od zavidne.

Od početka ove godine oni „nemaju ni zdravstvene knjižice“.

Neki od njih su najavili da će tužiti ovo gradsko javno preduzeće, zahtevajući da im se isplati sve što su radili, a pojedini su to već uradili.

„Jedna radnica Gorice koja je bila angažovana preko agencije  je podnela tužbu, a neki radnici su najavili da će to uraditi. Proverili smo podatke te radnice u Birou za zapošljavanje i utvrdili da je ona odjavljena sa osiguranja 31. decembra prošle godine, ali i danas ide na posao i radi u Gorici. To je klasičan ’rad na crno’. Takve poslodavce nadzire inspekcija rada, a oni se nalaze i na takozvanoj crnoj listi poslodavaca koji angažuju radnike ’na crno’, a koju utvrđuje ovo Ministarstvo“, kaže advokat Srđan Janićijević.

Janićijević dodaje da je u Gorici nekim radnicima prethodnih dana već nuđeno da ponovo rade preko agencije u naredna dva meseca, uz obećanje da će sa njima posle zaključiti neposredne ugovore o radu.

Na taj način Gorica će „pokriti“ ovaj sporni period, radnici neće imati osnov za podizanje tužbe, a ostaje neizvesno da li će ih i zaposliti, kaže on.

Svaki poslodavac je dužan da sa radnikom zaključi ugovor o radu i plaća obavezno socijalno osiguranje, a ukoliko se to ne dogodi, radniku na rasposlaganju radni spor pred sudom.

Vršilac dužnosti direktora Gorice Ivana Stanić je na naša pitanja po kom osnovu rade neki od tih radnika, te primaju deo zarade, kazala da ne može da odgovori, pošto Gorica ima veći broj zaposlenih, i zatražila da na oficijelni mejl prosledimo pitanja u kojima ćemo navesti konkretna imena pet radnika, kako bi se to proverilo.

Nakon toga smo nezvanično saznali da su iz uprave među tim radnicima “proveravali ko je od njih razgovarao sa novinarima”.

“Obaveštavamo Vas da su sva navedena lica radila i bila radno angažovana u JKP „Gorica“ Niš posredstvom trećeg lica do 31. decembra, kada se prestalo sa njihovim radnim angažovanjem. Istim licima je u januaru 2022. godine, shodno zakonskom roku, isplaćena decembarska zarada za ostvareni rad u decembru 2021. godine”, navodi se u odgovoru uprave Gorice, uz obećanje da ćemo, ukoliko se radnici slože, “dobiti i ličnu potvrdu od njih”.

Igor Jovanić, rukovodilac Pogrebno-tehničkog sektora Gorice, kazao je da nije ovlašćen da daje izjave. On je rekao da je “operativac”, te da ne zna radno- pravni status svakog od stotinu radnika ponaosob.

Radnici koji kopaju grobove ili rade u kapeli pripadaju ovom sektoru Gorice.

Poslednja vest: Radnicima ponuđeni ugovori, upozoreni da Danasu kažu da nisu radili „na crno“

“Svim ovim radnicima su ponuđeni ugovori na određeno vreme, nekome opet preko agencije, a nekome direktno sa Goricom, na zameni. Potpisaće ih u ponedeljak. Upozorili su radnike da ne tuže Goricu i da ne pričaju sa novinarima. Rečeno nam je da ukoliko ih pozove novinarka Danasa, kažu da nije istina da su radili ‘na crno’. Očigledno su se uznemirili zbog interesovanja i zapitkivanja Danasa i mogućnosti da javnost sazna šta se dešava”, kaže jedan od učesnika današnjeg  sastanka, koji je vodila v.d. direktora Stanić.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari