U Novom Sadu održan skup podrške ženama u Bosni i Hercegovini: Ne postoji hitniji posao od suzbijanja muškog nasilja 1Foto: GP Bravo

Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta „Novi Sad protiv nasilja“ stale su uz ujedinjene žene Bosne i Hercegovine na skupu koji se održao danas od 16 časova na Trgu slobode.

Povod za ovo okupljanje je poslednji u nizu slučajeva svirepog nasilja nad ženama koji se desio protekle nedelje u Gradačcu kad je Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi ubio njen bivši partner.

Žene Novog Sada su se okupile kako bi poslale poruku podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovine.

Postavile su na trgu i 24 para crvenih cipela za 24 ubijene žene u Srbiji, a ostavljane su i poruke podrške ženama u BiH.

„Nizama Hećimović je prijavila policiji da trpi partnersko nasilje, ali nije dobila neophodnu zaštitu institucija. I više od toga, lokaciju na kojoj se krila, njenom ubici, odala je, kako se osnovano sumnja, osoba iz redova policije. Zar to nije obrazac koji se godinama unazad ponavlja – u Bosni i Hercegovini, u Srbiji, u zemljama širom našeg regiona? Zar takav ili sličan opis stradanja nismo pročitali u medijskim izveštajima o ubistvima žena iz našeg grada i naše zemlje?“, saopštili su iz pokreta Bravo.

Kako dodaju svako treba da Pogleda ova 24 para ženskih cipela koja su ostala iza ubijenih žena. U nekima od njih žrtve su odlazile do stanice policije, centra za socijalni rad, tužilaštva, ili u vrtić. Pomoć, podršku i zaštitu nisu dobile. Nasilnik im je presudio.

„Ne postoji hitniji i važniji posao institucija od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i devojčicama. Ono je u čitavom našem regionu poprimilo epidemijske razmere i predstavlja najstrašniji i najopasniji oblik naše destrukcije! Mržnja prema ženama koja pokreće na femicid, nejednak društveni položaj žena i devojčica koji stvara uslove za nasilje, kao i sveopšte ignorisanje i poricanje problema moraju prestati“, nastavili su iz ovog pokreta.

Drage drugarice iz Bosne i Hercegovine, kako su dalje poručili, koje ste sada na ulicama svoje zemlje, mi smo uz vas, Novi Sad je uz vas.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari