U Parizu preminuo italijanski filozof Toni Negri 1Foto: EPA/NIKOS LOLIS

Italijanski antiglobalistički filozof  Antonio Toni Negri, bivši vođa ekstremno levičarskih pokreta, preminuo je danas u 91. godini u Parizu, saopštila je njegova supruga, takođe filozof, Džudit Revel (Judith).

 

Negri, vođa pokreta radničke klase i radničke autonomije 1970-ih, smatra se jednim od vodećih mislilaca italijanske krajnje levice.

Uhapšen je u aprilu 1979, a nekoliko godina kasnije osuđen za „subverzivno udruživanje i formiranje bande“ posle sukoba između aktivista i policije u Milanu između 1973. i 1977. godine.

Izabran je za poslanika 1983. na listi Radikalne stranke Marka Panele (Marco Pannella) i iskoristio je svoj poslanički imunitet da napusti Italiju i skloni se u Francusku.

Negri je predavao na pariskom univerzitetu, ali je odlučio da se u julu 1997. godine, posle 14 godina izgnanstva, vrati u Italiju, da se preda pravosudnom sistemu svoje zemlje i „okrene stranicu“. Dve godine kasnije je oslobođen i vratio se u Francusku.

Poslednjih godina je posebno zauzeo stav u korist radničkih pokreta, podržavajući na primer štrajkače francuske železnice 2018. i 2019. godine.

„Do kraja je nastavio da radi“, rekla je njegova supruga za AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari