U regionu 65 jezika 1Foto: FreeImages/Iilker

U zemljama regiona ukupno je 65 živih jezika – najviše u Hrvatskoj i Srbiji (po 15), a najmanje u Crnoj Gori (četiri).

Web publikacija pod nazivom Ethnologue: Jezici sveta daje uvid u statističke podatke o jezicima sveta – broju korisnika jednog jezika, lokacijama, dijalektima i drugim podacima, preneli su mediji.

 

Iako se naglašavaju teškoće za precizno određivanje broja jezika u svetu, prema poslednjem izdanju (2016), u svetu postoji 7.097 živih jezika, dok je u proteklih 65 godina (od objavljivanja prve publikacije) izumrlo 360 jezika.

 

U zemljama užeg regiona (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija) ukupno je 65 živih jezika.

 

Od toga najviše u Hrvatskoj i Srbiji (po 15), zatim u Makedoniji (10), Sloveniji i Albaniji (po osam), Bosni i Hercegovini (pet), dok ih je najmanje u Crnoj Gori (četiri).  DOSELJENIČKI JEZICI su jezici imigrantskih zajednica, koji su stigli u zemlju ili region relativno skoro, za razliku od istorijskih manjinskih jezika, koji se govore u zemlji već nekoliko generacija.

 

Pošto ovi jezici nemaju definisan službeni status, oni se ne vode pod statistikom živih jezika jedne zemlje (kao, naprimjer, bosanski jezik  u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari