U Srbiji registrovano 53 slučaja groznice Zapadnog Nila 1Foto: Pixabay/CreativesolutionisT

Do danas su na teritoriji Srbije potvrđena 53 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, saopštio je Institut za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut.

„Oboljenja su prijavljena sa Braničevskog (jedan), Moravičkog (jedan), Zlatiborskog (jedan), Šumadijskog (dva), Sremskog (dva), Južnobačkog (sedam), Srednjebanatskog (sedam) i Južnobanatskog (12) okruga i teritorije grada Beograda (20). Od ukupno tri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem, dva su registrovana na teritoriji Srednjebanatskog okruga i jedan na području grada Beograda“, navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje je 1. juna klinikama prosledio Preporuke za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila na teritoriji Srbije, uz napomenu da se posebna pažnja obrati na „neuroinvazivne oblike bolesti“.

„Na taj način, a u saradnji sa Nacionalnom referentnom laboratorijom (NRL) za arboviruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, omogućena je etiološka dijagnostika encefalitisa ili meningitisa. Institut za javno zdravlje Srbije prikuplja sve relevantne podatke o obolelim osobama, pri čemu postoji određen protokol po kojem se informacije prikupljaju i objedinjuju“, piše u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari