Na ideju mitrovačkog Zavoda za izgradnju spomenika kulture, a uz podršku Grada Sremska Mitrovica, radovi na uređenju mitrovačkog Spomen-groblja započeti su ovih dana, a trebalo bi da budu završeni do 15. aprila.


Rekonstruisana su električna osvetljenja i postavljeni su reflektori, a zatim će biti obnovljena urna, uređene baklje na humkama i postavljene ploče sa tekstovima o tome šta se tu dešavalo tokom Drugog svetskog rata.

U planu je i delimična obnova eksponata u spomen-sobi, koja je deo spomeničkog kompleksa. Na groblju je počela da dežura i čuvarska služba, tako da kretanje na ovom prostoru, površine gotovo 15 hektara postaje bezbedno.

Prilikom obilaska radova na rekonstrukciji ovog značajnog istorijskog spomenika, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović i direktor Zavoda za izgradnju spomenika kulture Ljubiša Šulaja, naglasili su moralnu obavezu obnove spomenika, ali i to da Spomen-groblje, svojom velikom površinom i prirodnim lepotama, predstavlja pluća Sremske Mitrovice.

Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici podignuto je 1960. godine, po ideji beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, na mestu je najvećeg stratište iz Drugog svetskog rata, ne samo u Sremu, već i Vojvodini. Jedno je od najvećih kulturnih simbola u čitavoj zemlji. Sredstva u iznosu od osam miliona dinara za uređenje tog spomeničkog kompleksa obezbeđena su iz gradskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari