Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu danas obeležava 20 godina od osnivanja i fakultetskog obrazovanja učitelja u Srbiji. Uprkos brojnim otporima, 1993. godine ostvario se višedecenijski san učitelja o akademskom obrazovanju: učitelji su, prvi put u istoriji srpskog obrazovanja, izjednačeni sa svim drugim profesorima i istovremeno im je omogućeno da se bave sistemskim naučnim radom.

– Dugo vremena je vladalo uverenje da oni koji obrazuju decu na nižim nivoima obrazovanja i sami treba da imaju niže obrazovanje, što ne odgovara stvarnosti. Mnogo je složenije raditi sa decom mlađeg uzrasta nego, recimo, sa studentima, koji su odrasli ljudi. Brojna istraživanja su potvrdila da je uvođenje fakultetskog obrazovanja učitelja bilo opravdano – kaže za Danas Mile Savić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Protekle dve decenije svedoče o ubrzanom razvoju Fakulteta, koji je stasao u najprestižniju visokoškolsku ustanovu u Srbiji za obrazovanje učitelja i vaspitača. Značajna nastavna, naučna i izdavačka delatnost, savremeno opremljene učionice i amfiteatri, međunarodna saradnja, brojne studentske aktivnosti, samo su deo onoga čime se Učiteljski fakultet ponosi. Da učiteljski poziv nije izgubio svoju draž, uprkos statusu koji prosvetni radnici i obrazovanje imaju u našem društvu, najbolje potvrđuje to što se svake godine na upisu u prvu godinu za jedno mesto prijavi više od dva kandidata. Dekan Mile Savić kaže da to što je obrazovanje u Srbiji devalvirano nije razlog da se mladi ne bave učiteljskim pozivom.

– Celokupna pedagoška struka je izložena različitim političkim i ideološkim uticajima, a ponekad je teško napraviti razliku između učenja i podučavanja i indoktrinacije. Učitelji se tu pojavljuju kao ljudi čija je misija da obrazuju mlade da budu autonomne ličnosti, što podrazumeva da su i učitelji takvi, ali i oni koji uče učitelje – kaže Savić.

Visokoškolsko obrazovanje učitelja i danas se suočava sa teškoćama. Jedan od glavnih problema je što zakon propisuje da učitelji mogu da uđu u učionice samo sa diplomom mastera, a broj budžetskih mesta za te studije na Učiteljskom fakultetu je značajno manji od broja onih koji završe osnovne akademske studije. To je veliko opterećenje za studente, na šta je uprava Fakulteta više puta ukazivala, ali nadležni nisu imali sluha ni da izmene zakon, niti da povećaju broj budžetskih mesta na master studijama.

Priznanje Danasu

Povodom jubileja, Savet Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da listu Danas dodeli plaketu za izuzetan doprinos uspešnoj saradnji i afirmaciji te visokoškolske ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari