Udruženje "Naša mesna zajednica": Predsednici i saveti mesnih zajednica na Voždovcu se postavljaju po partijskoj osnovi 1Foto: Udruženje "Naša mala zajednica"

Predsednici i saveti mesnih zajednica na beogradskoj opštini Voždovac postavljaju se bez održavanja izbora i to po političkoj osnovi, ukazuje Udruženje „Naša mesna zajednica“ i ističe da umesto toga građane treba da zastupaju njihovi legitimno izabrani predstavnici, te da su neophodni slobodni izbori za savete mesnih zajednica.

– U februaru ove godine su promenjeni predsednik i članovi saveta mesne zajednice “Rakovica selo” na opštini Voždovac u Beogradu bez održavanja izbora za savete mesnih zajednica – navode iz udruženja i dodaju da na Voždovacu postoji 25 mesnih zajednica kojima upravljaju saveti i predsednici mesnih zajednica.

– Prema Odluci o obrazovanju i utvrđivanju područja mesnih zajednica na teritoriji opštine Voždovac članove saveta, predsednika i zamenika predsednika mesne zajednice bira Skupština opštine Voždovac iz reda građana sa teritorije te mesne zajednice. Ovakav način odabira predsednika i članova saveta mesnih zajednica je protivzakonit i protivustavan jer su građani ti koji daju suverenitet. Samim tim odbornici skupštine opštine koje su građani izabrali na izborima ne mogu da biraju predsednike i članove saveta mesnih zajednica već to mogu samo građani na izborima za savete mesnih zajednica – ističu iz Udruženja “Naša mesna zajednica”.

Naglašavaju da se izbori za savete mesnih zajednica na Voždovcu, ali i na drugim gradskim opštinama se ne održavaju godinama.

– Umesto održavanja izbora za savete mesnih zajednica na opštini Voždovac se menja rešenje o izboru saveta mesnih zajednica koje je od 2016. kada je doneto, menjano 31 put do sada. Ovim rešenjem se predsednici mesnih zajednica postavljaju po partijskoj osnovi iz redova vladajuće stranke. Tako je u novembru 2017. na mesto predsednice mesne zajednice “Tešića kupatilo” postavljena Milijana Barzilović koja je odbornica Skupštine opštine Voždovac u aktuelnom sazivu, a sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu”. Ovo rešenje o izboru saveta mesnih zajednica opštine Voždovac kao i njegove brojne izmene je potpisao istaknuti član SNS-a Aleksandar Mirković koji je član Privremenog organa Grada Beograda, predsednik odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda u prethodnom sazivu i narodni poslanik. U vreme kada je doneto ovo rešenje Aleksandar Mirković je bio Predsednik Skupštine opštine Voždovac – ističu u saopštenju.

Milijana Barzilović nije, napominju oni, jedina predsednica mesne zajednice postavljena po partijskoj osnovi.

– Zamenica Predsednika Skupštine opštine Voždovac, Bisera Pejčić u februaru 2022. postavljena za v.d. predsednicu mesne zajednice “Sava” u bloku 45 na Novom Beogradu. Ona je je na lokalnim izborima održanim u junu 2020. godine bila 3. na izbornoj listi ”Aleksandar Šapić – Pobeda za Voždovac”. Tadašnji nosilac liste Aleksandar Šapić je danas Predsednik Privremenog organa Grada Beograda u kome je član Aleksandar Mirković. Pejčić je postavljena da vodi mesnu zajednicu na Novom Beogradu iako kao odbornica i zamenica Predsednika Skupštine opštine Voždovac ima prebivalište na Voždovcu, a kao predsednica mesne zajednice treba da ima prebivalište na Novom Beogradu na teritoriji mesne zajednice koju vodi – podsećaju iz Udruženja “Naša mesna zajednica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari