Uhapšeni osumnjičeni za pranje novca: Odbornik opozicije iz Zaječara kaže da ga ne čudi hapšenje odgovornog lica Automobilskog sportskog udruženja „AS“ Zaječar 1DJB Zaječar

Povodom hapšenja odgovornog lica Automobilskog sportskog udruženja „AS“ Zaječar, odbornik opozicije iz Zaječara, Uglješa Đuričković, kaže da ga ta vest ne čudi, i “da pozdravlja sve učestalije akcije državnih organa u Zaječaru, jer “za napredak sistema i sveukupnog društva je neophodna ozbiljna borba protiv partokratije koja se finansira kroz burazerske firme i ovakva udruženja, ispumpavanjem novca iz gradskog budžeta”

On kaže za Danas, da ga ne čudi to što su pripadnici MUP-a uhapsili odgovorno lice Automobilskog sportskog udruženja „AS“ Zaječar, s obzirom na to da su oni godinama unazad, praktično od momenta osnivanja ovog udruženje, ukazivali da je jako čudno da grad iz budžeta ovom udruženju, odmah po osnivanju istog, daje veliki novac.

“Za tri godine od osnivanja, a zaključno sa 2022. godinom, ovo udruženje je iz budžeta grada dobilo neverovatnih 33 miliona dinara. Ovo udruženje je od grada dobilo samo u prošloj godini preko 12 miliona dinara, dok je poređenja radi, Zaječarski savez za školski sport dobio u istoj godini dva i po miliona, a sva ostala udruženja na ime projekata za unapređenje sporta zajedno 1,3 miliona dinara”, kaže Đuričković.

Prema njegovim rečima novac su dobijali po dva osnova – kao organizacija u oblasti sporta od posebnog značaja za naš grad.

“Gle čuda, od posebnog značaja organizacija nastala pre nekoliko godina, dok je veći deo novca dobijalo za programe koji podstiču i stvaraju uslove za sportsku rekreaciju građana, žena, dece i osoba sa invaliditetom. Potpuno suludo i potpuno jasna namera onih koji su o ovome odlučivali i u ovome učestvovali, jer je potpuno očigledno da rekreacija svih građana Zaječara, a posebno rekreacija najosetljivijih grupa nije unapređena milionima koji su završili u ovom udruženju”, ističe on.

Sagovornik Danasa kaže, da se sada vidi da taj novac nije ni završio u udruženju.

“Odmah je bilo jasno svima, da udruženje registrovano na adresi na kojoj se ne nalazi predstavlja fantomsko udruženje koje ima za cilj ono što su nekoliko godina kasnije shvatili i policija i tužilaštvo, ali bolje ikad, nego nikad, te zbog toga su i priveli juče odgovorno lice ovog udruženja, tačnije zbog postojanja osnova sumnje da je pralo novac”, objašnjava on.

Đuričković za Danas kaže, da pozdravlja sve učestalije akcije državnih organa u Zaječaru, jer “za napredak sistema i sveukupnog društva je neophodna ozbiljna borba protiv partokratije koja se finansira kroz burazerske firme i ovakva udruženja ispumpavanjem novca iz gradskog budžeta” i nada se da je ovo samo početak u tom poslu rasčišćavanja i procesuiranja odgovornih kojih u Zaječaru, kao on kaže, “nažalost ima jako puno, ali izgleda mora da se uhvati neki red”.

Podsećamo, lokalni portal, Zaječar Onlajn, je februara 2020. godine, pisao da je Automobilsko sportsko udruženje „AS“ dobilo te godine devet miliona dinara, i da je to, kako su oni tvrdili, iznenadilo sve poznavaoce sportskih prilika u gradu, pošto je navedeno udruženje dobilo više novca nego ostalih 30 sportskih klubova i udruženja zajedno, ne računajući pomenuti rukometni i fudbalski klub.

U anketi koju su novinari portala „Zaječar Online“ tada sproveli, među 50-ak građana na skveru, niko od anketiranih nije čuo za taj klub, a za pomenuto automobilsko sportsko udruženje nisu čuli ni dugogodišnji sportski radnici uz tvrdnju da se pomenuto udruženje do sada nije pojavljivalo na spisku sportskih organizacija koje je finansirao grad Zaječar.

Tada su pisali i da Automobilsko sportsko udruženje „AS“ (ASU „AS“) prema podacima sa sajta APR-a, je registrovano na adresi Hajduk Veljkova 5 u Zaječaru, a u pokušaju da saznaju više o tom klubu, nisu uspeli da nađu njihove prostorije.

“Na pomenutoj adresi – preko puta Amana, registrovano je nekoliko lokala i radnji, ali niko od zaposlenih nije znao da nam kaže gde su prostorije kluba”, rečeno je tada.

Daljom pretragom dostupnih podataka na sajtu APR-a, novinari portal Zaječar Onlajn, došli su do informacija da je ASU „AS“ osnovano 29.11.2018. ali pod drugim imenom.

“Prvo ime je bilo ASU „Mokranjac“, a sedište Negotin. U februaru 2019. godine izmenom Statuta menja se i ime u ASU „AS“ ali je sedište i dalje u Negotinu. Konačno, trećom izmenom Statuta u aprilu 2019. godine udruženje menja svoje sedište i iz Negotina se seli u Zaječar”, pisali su tada.

Oni su tada javno pitali, da pošto prema kriterijumima koji su definisani Zakonom o sportu, nosilac programa koji se finansira iz javnih izvora, jedan od uslova je da je obavljao delatnost najmanje godinu dana, pa kako ovo udruženje ima svoje sedište na teritoriji Grada Zaječara nešto manje od 10 meseci, “da li je uopšte po Zakonu dodeliti sredstva ovom udruženju”.

Pitali smo gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića, za komentar, s obzirom da je pomenuta organizacija dobijala novac kao organizacija od posebnog značaja za Grad Zaječar, ali do objave teksta on nije odgovorio na naša pitanja.

Podsećamo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odelјenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe, dok će protiv još jedne osobe biti podneta krivična prijava, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca.

Kako se u saopštenju navodi, uhapšeni su Ž. M. (66), faktički odgovorno lice Automobilskog sportskog kluba „G.A.G.A. Avala racing team“ Beograd i Automobilskog sportskog udruženja „AS“ Zaječar, M. S. (28), odgovorno lice knjigovodstvene agencije „Lider Group 2001“ Negotin, M. P. (30), odgovorno lice agencije za konsultantske usluge „Abiona 019“ Negotin, i M. M. (28), odgovorno lice agencije za konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije „Barbikan“ Brestovac.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćena i pedesetšestogodišnja žena, odgovorno lice jedne agencije za knjigovodstvene usluge iz Negotina, za kojom policija intenzivno traga.

“Sumnja se da je M. Ž., od kraja januara do sredine maja 2022. godine, novac u iznosu od 3.960.000 dinara koji su sportskom klubu i udruženju u kojima je bio odgovorno lice uplatile pojedine turističke organizacije i Grad Zaječar, a koji je bio namenjen za organizovanje „Cez Borsko Braničevski GAGA Reli 2021 i 2022“, brdske trke „Đerdap-Miroč 2022“ i za realizaciju redovnog programa u oblasti sporta, protivpravno prisvojio”, ističe se u saopštenju i dodaje:

“On je, kako se sumnja, novac prebacivao na račune preduzeća u kojima su radili ostali osumnjičeni koji su uplate pravdali sačinjavanjem dokumentacije sa neistinitom sadržinom”.

U saoštenju MUP-a se kaže, da su M. S., M. P., M. M. i pedesetšestogodišnjakinja, kako se sumnja, novac potom podizali sa računa, zadržavali za sebe proviziju od 5 do 10 odsto, a ostatak predavali Ž. M. na ruke.

“Osumnjičeni M. S., M. P. i M. M. će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok je Ž. M. određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu”, saopšteno je.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari