Profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić umro je juče u Beogradu u 65. godini, rečeno je na tom fakultetu. U dekanatu Filološkog fakulteta agenciji Beta su rekli da će sahrana biti u četvrtak, 7. juna, u 14.30 na Novom groblju u Beogradu.


Ljubiša Rajić rođen je u Beogradu 1947. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je studije nordistike na Univerzitetu u Oslu, magistraturu i doktorat iz opšte lingvistike na Univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i Katedre za skandinavistiku na Filološkom fakultetu. Rajić je od oktobra 2001. do oktobra 2004. bio profesor po pozivu na Visokoj školi u Oslu. Predavao je po pozivu na velikom broju univerziteta i visokih škola u Skandinaviji i vojnih obrazovnih institucija u skandinavskim zemljama i više godina u Centru za politiku bezbednosti u Ženevi. Više godina bio je ispitivač na stručnom ispitu za sudske tumače u Norveškoj i Švedskoj. Uređivao je list „Republika“ od oktobra 1990. do juna 1994. godine. Bio član upravnog odbora Prijatelja dece Srbije i Fonda za otvoreno društvo u Jugoslaviji. Objavio je više od 200 radova i članaka iz skandinavistike, opšte lingvistike, nauke o književnosti…

Nosilac je ordena Vitez Reda bele ruže (Finska) i Vitez Kraljevskog reda Severne zvezde, prve klase (Švedska) i odlikovanja Medalja Svetog Olafa (Norveška) za zasluge za širenje finske, odnosno Švedske, odnosno norveške kulture u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari