Češka vlada je juče izrazila uverenje da je pronašla način da se bez ponovnog pokretanja ratifikacije Lisabonskog ugovora ispune zahtevi šefa države Vaclava Klausa, koje je on naveo kao uslov za potpisivanje tog dokumenta. U tom kontekstu, privremena vlada premijera Jana Fišera saopštila je da će garancije koje je Klaus tražio i koje se tiču izuzeća Češke iz Povelje o osnovnim pravima, biti registrovane u Ujedinjenim nacijama.

Inspiraciju za takav korak Fišerovi saradnici pronašli su u Irskoj, buduću da je Dablin garancije dobijene od Brisela pre drugog referenduma o ratifikaciji Ugovora odmah registrovao u UN kao „budući međunarodni sporazum“. Takvi dokumenti imaju veću pravnu težinu od puke političke deklaracije, s obzirom na činjenicu da deklaracija šefova država i vlada nije pravno obavezujuća dok se ne ratifikuje kao aneks nekog drugog sporazuma EU.

Češki premijer zahteva da mu se bez odlaganja daju pravne garancije, što ne bi moglo tehnički da se učini bez ponovnog otvaranja ratifikacije Ugovora u svim zemljama EU. Mada je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso nedavno zatražio od Češke da prestane da postavlja „veštačke prepreke“ za stupanje na snagu tog dokumenta, Klaus je odbio da se obaveže da će zahtev da Češka bude izuzeta iz primene Povelje o osnovnim pravima zaista biti poslednji. Jan Kubera, jedan od 17 senatora bliskih šefu države koji su zatražili da Ustavni sud Češke oceni da li je Ugovor u skladu s Ustavom, izjavio je da postoji mogućnost da Klaus ponovo zatraži ocenu ustavnosti sporazuma. Ustavni sud presudio je prošle godine da se Lisabonski ugovor ne kosi s Ustavom, dok će o novoj žalbi konzervativnih senatora odlučivati 27. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari