UNS osudio napade na novinare TV Prva i RTS-a 1Ilustracija Foto: Brotin Biswas

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas napade na novinarske ekipe Radio- televizije Srbije (RTS) i Prve televizije koji su se dogodili 1. maja u Beogradu i zatražilo da vinovnici budu najstrože kažnjeni.

Navedeno je da je tokom snimanja ankete za Beogradsku hroniku u Prvomajskoj ulici u Zemunu napadač prišao ekipi RTS, vređao ih i pretio, da niko od članova ekipe nije povređen i da je policija identifikovala i privela osumnjičenog tridesetčetvorogodišnjeg S.S. kome je određeno zadržavanje do 48 sati.

Članovi ekipe RTS naveli su u izjavi za UNS da ih je, dok su anketirali građane, muškarac glasno

psovao i vređao i da su se, iako su se oni udaljili, uvrede pretvorile u pretnje fizičkim nasiljem.

„Potegao je pivsku flašu i zamahivao je ka nama. Pretio je da će nam porazbijati glave naočigled nekoliko desetina prisutnih građana, među kojima je bilo i dece“, naveli su članovi ekipe RTS.

Napadač se, kako su rekli, domogao kamere koju je potom razbio, okrenuo se i otišao.

Ekipu Prve televizije, dok su snimali prilog na Adi Ciganliji, napao je muškarac koji je pokušao da kamermana ubode viljuškom.

Policija ga je uhapsila i određen mu je pritvor do 48 sati i uz krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja je priveden Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Udruženje novinara Srbije ističe da su pretnje i napadi na novinare i medijske radnike neprihvatljivi i da se odgovorni za takva dela moraju najstrože kazniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari