UNS proglasio Asanža za počasnog člana 1foto EPA-EFE/ANDY RAIN

Udruženje novinara Srbije (UNS) proglasilo je novinara Džulijana Asanža za počasnog člana udruženja, podržavajući inicijativu predsednika Italijanskog sindikata novinara (FNSI) Vitorija de Trapanija i Evropske federadije novinara (EFJ), saopštio je UNS večeras.

U Deklaraciji koju su ranije danas u Rimu pročitali predstavnici FNSI-ja supruzi Džulijana Asanža, Steli Moris, pozivaju se evropske vlade da aktivno rade na tome da obezbede oslobađanje Asanža.

„Mi, dole potpisani evropski sindikati i udruženja novinara, pridružujemo se IFJ – u i pozivamo američku vladu da odustane od svih optužbi protiv Džulijana Asanža i dozvoli mu da se vrati kući svojoj ženi i deci“, navodi se u Deklaraciji, koju potpisuje i UNS.

Kako se navodi u saopštenju, FNSI je Steli Asanž uručio člansku kartu Džulijana Asanža.

Taj sindikat je pokrenuo celokupnu inicijativu i prvi dodelio počasno članstvo Asanžu, dodaju iz UNS-a.

Asanž (52) je urednik, izdavač i aktivista iz Australije gde je 1996. godine osuđen zbog hakovanja. Osnovao je „Vikiliks“ 2006. godine, a ta organizacija je privukla pažnju 2010. godine kada je objavila seriju obaveštajnih informacija američke vojske. SAD su pokrenule krivičnu istragu protiv „Vikiliksa“ i izdat je evropski nalog za hapšenje Asanža koji je od 2019. u pritvoru u Velikoj Britaniji gde čeka odluku o tome da li će biti izručen u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari