Uprava Beogradskog univerziteta ponovo bez podrške Senata 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Uprava Univerziteta u Beogradu pozvala je podnosioca Nacrta izmena Zakona o visokom obrazovanju da povuče iz procedure članove koji se tiču davanja i oduzimanja saglasnosti tradicionalnih crkava i verskih zajednica na izbor u zvanje nastavnika i na upis studenata.

Time bi se omogućilo Univerzitetu da interno prevaziđe postojeće neusaglašenosti ili da eventualni inovirani predlog zakonskih izmena bude usaglašen sa duhom važećeg Zakona i temeljnim interesima akademske zajednice zasnovanim na načelu autonomije univerziteta, saopštio je Rektorski kolegijum UB.

Prema saznanjima Danasa, saopštenje je usledilo nakon što rukovodstvo UB nije uspelo da obezbedi saglasnost Senata, iako je u petak organizovano onlajn izjašnjavanje članova tog tela o sadržaju tog saopštenja. Prethodno je na sednici Senata rektorka Ivanka Popović stavila na glasanje mišljenje Odbora za statutarna pitanja da statuti UB i Pravoslavno bogoslovskog fakulteta nisu usaglašeni, ali ono nije usvojeno jer za njega nije glasala natpolovična većina.

U delu akademske zajednice ovakav epilog se dovodi u vezu sa rektorkinom kandidaturom za još jedan mandat na čelu UB, ali ima u onih koji tvrde da je reizbor Ivanke Popović siguran, a da to što većina Senata nije podržala mišljenje Odbora ne znači da ona nema podršku, već da neki dekani ne žele otvoren sukob sa PBF.

„Uprava UB smatra da rešenje sadržano u pojedinim odredbama Nacrta izmenama Zakona o visokom obrazovanju suštinski zadire u autonomiju univerziteta, koja prema aktuelnom tekstu Zakona obuhvata i pravo na izbor nastavnika i saradnika. Predloženim rešenjem ugrožava se i načelo zabrane diskriminacije zaposlenih u visokom školstvu i studenata, čime se usložnjava primena zakonom propisane integrativne funkcije univerziteta u odnosu prema njegovim članicama“, navodi se u saopštenju Rektorskog kolegijuma.

Dodaje se da je UB jedina visokoškolska ustanova u Srbiji koja u svom sastavu ima fakultet na kojem se izučava teologija jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica, zbog čega bi se najavljene izmene zakona odnosile isključivo na Univerzitet u Beogradu.

Da autonomija univerziteta nije ugrožena smatra ministar prosvete Branko Ružić, koji pozdravlja u više navrata iznet rektorkin stav da UB nije protiv SPC. Ružić je za N1 rekao da su „konstruktivne kritike dobrodošle“, ali je ponovio da, po njegovom sudu, autonomija univerziteta nije ugrožena. On je podsetio da je osnov za predloženo zakonsko rešenje koje se tiče blagoslova Crkve načelo kooperativne odvojenosti crkve i države, izraženo u više odluka Ustavnog suda.

„Postavio bih hipotetičko pitanje: da li je interes UB da PBF ne bude deo Univerziteta, a podsetiću vas da je on jedan od osnivača UB, da su se vratili u njegov sastav 2004. godine i do sada nije bilo nikakvih problema“, rekao je Ružić.

Savet FPN nesporan

Branko Ružić ne vidi ništa sporno ni u odluci Vlade Srbije da u Savet FPN-a imenuje dve ministarke – Maju Gojković i Jadranku Joksimović.

„Mislim da je to pitanje neutemeljeno, jer smo u prethodnom periodu menjali normativni okvir, jasno je definisano koliko članova Saveta predlaže Vlada Srbije. Da li Vladi treba da bude suspendovano pravo da kao osnivač i onaj ko finansira ima svoje predstavnike u savetima fakulteta? To nije logično. Nigde ne piše da moraju da budu ili da ne moraju da budu ministri. Ali da li ministrima treba suspendovati to pravo“, upitao je Ružić i dodao da ne treba da se pravi fama da će Vlada da se meša i da utiče na izbor bilo kog dekana.

Ministar je dodao da bi bio presrećan da mu pomenute ministarke budu u Savetu, a posebno Jadranka Joksimović koja je vrlo referentna za oblast evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari