Radnici beogradske firme „Koto“ započeli su građevinske radove na sanaciji i uređenju unutrašnjosti Rajkove pećine, po čijem će završetku u jednoj od najlepših pećina u Srbiji biti udvostručena dužina pešačkih staza, postavljena LED rasveta i sistem obezbeđenja od provala i krađa.

Ovi radovi izvode se u okviru projekta „Čudesna priroda – izgradnja kapaciteta u turizmu“, koji sprovodi Opština Majdanpek u saradnji sa Austrijskom razvojnom agencijom, a treba da budu završeni u roku od 90 dana. Projekat „Čudesna priroda – izgradnja kapaciteta u turizmu“, koji finansira Evropska unija, Austrijska razvojna agencija (ADA) i Opština Majdanpek ima za cilj da unapredi turističku ponudu Donjeg Podunavlja. Ovaj projekat u ukupnoj vrednosti od 520.202 evra podržan je u okviru programa Socioekonomski razvoj regije Dunav-Srbija, saznaje Danas od člana projektnog tima Nenada Mučibabića. Prema rečima Mučibabića, glavni projekat elektroinstalacija obuhvata rekonstrukciju postojećih električnih instalacija, osvetljenja i izradu sistema za obezbeđenje.

– Osvetljenje će maksimalno istaći bogatstvo i lepotu pećinskog nakita. Pored savremenog LED osvetljenja biće obezbeđen i bežični audio sistem za turističke ture i lokalni telefonski sistem za ostvarivanje pouzdane komunikacije vodič – dežurno osoblje na ulazu u pećinu – kaže Nenad Mučibabić.

Zahvaljujući ovom međunarodnom projektu budući posetioci Rajkove pećine imaće na raspolaganju znatno dužu pešačku stazu, a time i mogućnost da vide više nego do sada.

– Glavnim građevinskim projektom biće omogućeno 1.400 metara kružne staze za razliku od dosadašnja 633 metra. Sve staze imaće rukohvate, odnosno ograde, a biće izgrađena i kapija za zatvaranje ulaza iz Ponora Rajkove reke. Radi kompletnog uživanja u čarima prirode planirana je i nabavka turističkog vozića sa 56 mesta za posetioce, koji će turiste prevoziti na relaciji Majdanpek – Rajkova pećina – kaže v.d. direktor opštinske Turističke organizacije Radomir Zeković.

Partneri na ovom projektu su Turistička organizacija opštine Majdanpek i Opšte udruženje preduzetnika čiji je zadatak da tokom implementacije projekta rade na edukaciji preduzetnika, zanatlija i umetnika za proizvodnju suvenira sa motivima Rajkove pećine kao i za pružanje usluga smeštaja u seoskim sredinama. Edukacija podrazumeva osmodnevnu obuku za izradu suvenira za 10 polaznika, kao i obuku u trajanju od šest dana za pružaoce usluga smeštaja koju će moći da prati 20 polaznika od kojih je deset već uključeno u ovaj biznis. Obuka za pružaoce smeštaja obuhvatiće i ponudu tradicionalnih jela.

Speleološki spomenik prirode

Rajkova pećina nalazi se na samo dva km udaljenosti od Majdanpeka, speleološki je spomenik prirode i po svojoj morfogenetskoj evoluciji jedna je od najinteresantnijih pećina u Srbiji. Svojom dužinom od 2.304 m istraženih hodnika jedna je od najdužih pećina u Srbiji. Kroz 2.303 m njenih pećinskih kanala teče reka sa 1.129 m rečnog horizonta, a njen rečni horizont prvi je istražio Jovan Cvijić 1894. godine. Rajkovu pećinu čini čitav sistem dvorana, kanala i hodnika, a odlikuje je pećinski nakit – stalaktiti, stalagmiti i stubovi od snežno belog kristalnog kalcita. Dobila je ime po hajduku Rajku, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku. Rajko je, po predanju, danju bio mehandžija, a noću pljačkao turske karavane i blago skrivao u ovoj pećini. Po verovanju u pećini je skriveno silno blago, koje i danas golica maštu tragača za blagom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari