Urne preminulih u Srbiji ne mogu se iznositi van groblja

Pored zakonske zabrane urne završavaju van grobnih mesta

Ostavite komentar


  1. Nikad kraja našoj birokratskoj zadrtosti. Pa, to je, bre, samo pepeo; to nije čovek, žena, dete, osoba, ličnost. To je običan pepeo, koji, eto, može da se prospe u ružičnjak na Novom Groblju, ali ne i u ružčnjak u kući pokojnika ili u Savu, Moravu, rodnu njvu, ili da se da vetru, pa gde padne. Kome smeta raspanje možda, kilo-dva pepela, uvek u prirodi, nikad na ulicu? Da neće, taj prosuti pepeo, da pokvari našu netaknutu prirodu ili ekološku ravnotežu crnomorskog sliva? U celom (normalnom) svetu poštuje se volja pokojnika ili porodice, ali eto, kod nas, postoji zakon (bre!) koji nikome ništa ne donosi, osim frustracije i dodatne tuge. I pazi sad, kad su otkriveni ‘trikovi’ nepoćutnih preživelih, pa kad počnu da se proveravaju, na količinu i sadržaj, kutije sa pepelom ili da se stražarno prosipaju u osvećeni ružičnjak.

    A, da nije možda u pitanju neka naplata od koje nekome ide neki prihod? Iza svakog besmislenog zakona ili pravila, obično su, u pitanju, sasvim prozaični interesi. Ako je tako, onda aferim na ideju! Dno je pomereno za još jedan stepenik.

  2. dobri stari antifašizam i njegove kulturne tekovine.Abortusi, vakcine, bonovi za hranu, samoubistva, pojačanje, robovski(radnicki) mentalitet, jednoumlje, 350 000 otetih beba (1944-1991) i na kraju komuna za prisvajanje mrtvih….

    1. Je li prijatelju da li to znaci da je fasizam bio bolji. Milioni umrlih, jos vise unistenih zivota, sirocica. Ne mesajte antifasizam I staljinizam-to su dve razlicite stvari.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.