Uskoro otkrivanje geotermalnog jezera ispod Niša? 1Gradska toplana Niš: Foto: V. Torović

U narednom periodu će se raditi na otkrivanju geotermalnog jezera ispod Niša, koje bi moglo značajnije da doprinese unapređenju energetske efikasnosti u gradu, saopštili su u niškoj Gradskoj toplani.

U ovom javnom komunalnom preduzeću očekuju da projekat bude realizovan u saradnji sa američkom vladinom organizacijom USAID.

Direktor Gradske toplane Predrag Milačić kazao je da je studija pokazala da je geotermalno jezero nalazi ispod Niša na dubini od 1200 metara.

“Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti podršku USAID za istražnu bušotinu do tog jezera, kao i za projekat izgradnje trigeneracijskog postrojenja u krugu Univerzitetskog kliničkog centra, koje bi omogučilo proizvodnju električne energije, grejanje i hlađenje”, rekao je on prilikom posete predstavnika USAID Gradskoj toplani u Nišu.

Tokom prethodne četiri godine, od kada traje program USAID ”Bolja energija” , u nišku Toplanu uloženo je više od 300 hiljada dolara kroz različite projekte.

Do sada je uz podršku te organizacije rekonstruisana kotlarnica “Ratko Jović” i toplana “Majakovski”, a unapređena je digitalizacija proizvodnje i distribucije toplotne energije.

Milačić je kazao da je posebno značajna i konsultantska pomoć stručnjaka koje obezbeđuje USAID, kako bi se unapredila energetska efikasnost i smanjilo zagađenje životne sredine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari