Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu potpisali su juče dokumente koji omogućavaju formiranje Regionalnog humanitarnog centra u Nišu. Oni su potpisali plan o zajedničkoj akciji za razmeštanje humanitarnog centra u Nišu i protokol o prenosu i korišćenju ruskog dela materijalnih sredstava za centar.


Administrativne prostorije Centra otvorene su u radnoj zoni pored niškog aerodroma. Dačić je ocenio da bi najbolje bilo da centar bude stacioniran u nekom od bivših vojnih objekata u Nišu i najavio da će se „u narednih nekoliko meseci završiti sve formalnosti i humanitarni centar biće otvoren“.

Šojgu je ocenio da će centar biti potreban ne samo Balkanu, već i celoj Evropi.

– Uz pomoć ovog centra reagovanje u vanrednim situacijama u Evropi biće efikasnije. Centar će biti dodatak sistemu delovanja u vanrednim situacijama u EU – rekao je Šojgu dodajući da se centar formira „u saradnji sa Evropskom komisijom“.

Srpski i ruski ministar negirali su spekulacije pojedinih medija da bi centar u Nišu mogao da preraste u rusku vojnu bazu na Balkanu.

– Dosta više toga. Niko ne treba da nam deli lekcije sa kim ćemo da sarađujemo. Da neko želi da formira vojnu bazu u Srbiji, to je naše pravo, a tu odluku nismo doneli jer smo vojno neutralni – rekao je Dačić.

Šojgu je dodao da ruski demineri već „nekoliko godina rade na razminiranju Srbije“ i pozvao sve koji smatraju da će u Nišu biti vojna baza da im se „priključe u tom poslu kao demineri i pomoćnici deminera“. On je ocenio da spekulacije o budućoj ruskoj vojnoj bazi verovatno iznose „oni koji su se bavili miniranjem ove teritorije“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari