Uspostavljena saradnja Evropske komisije i Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije u Evropskoj migracionoj mreži 1Foto: Beta/Darko Vojinović (arhiva)

Predstavnici Srbije i Evropske unije potpisali su danas Administrativni aranžman kojim se uspostavlja saradnja Evropske komisije i Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije u Evropskoj migracionoj mreži.

Sporazum je u ime Srbije potpisala komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević, a u ime EU šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da Komesarijat postaje pridruženi član Evropske migracione mreže i biti „naše oči i uši“ kada se u EU razgovara o migracijama.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson istakla je da je to važan sporazum i da je ona danas u Beogradu kako bi pokazala posvećenost Evropske komisije jačanju odnosa sa „dobrim partnerom“ EU – Srbijom po pitanju azila i bezbednosti.

Miščević i Johanson su istakle da će Srbija kao posmatrač imati potpun pristup razmeni informacija i bazama podataka, kao i da će moći da prati sve sastanke.

Miščević je istakla da će ovo omogućiti da se čuje glas Srbije koja je vrlo spremna da z pogledu migracija pomogne i da će Srbija učestvovati i u radu grupe za povratak migranata.

Ona je dodala da je EU kroz grantove prekogranične saradnje dala 200 miliona evra za podršku upravljanju granicama i da je kroz grantove sektorske saradnje obezbeđeno 28 miliona evra za integrisano upravljanje granicama.

Miščević je istakla da je Srbija za četitiri meseca usklađivanja sa viznom politikom EU uvela vize za šest država i da je to smanjilo broj tražilaca azila i onemogućilo ilegalni ulazak iz Srbije na teritoriju EU, dok je Johanson izrazila zahvalnost zbog toga što je Vlada Srbije brzo reagovala kada se EU obratila po pitanju migracija.

„Zabeližili smo neviđen porast dolaska ljudi u EU preko Srbije tako što su koristili bezvizni režim. Dobili smo brz i pozitivan odgovor Vlade Srbije i sada je taj broj drastično smanjen“, rekla je Johanson.

Ona je istakla da je jutros sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem helikopterom obišla granicu Srbije i Mađarske i uverila sa da pripadnici Fronteksa dobro sarađuju sa graničnom policijom Srbije.

„Videli smo koliko smo jaki kada radimo zajedno u zaštiti granica, prevenciji nelegalnih migracija i različitih kriminalnih aktivnosti“, rekla je Johanson.

Ona je dodala da je dobila informaciju da je Srbija spremna da radi na novom statusnom ugovoru o Fronteksu i da je to nova prilika da se definiše uloga Fronteksa, koji će kao i do sada raditi pod komandom nadležnih organa Srbije, ali ne samo na granicama Srbije i EU, već i na drugim granicama, poput granice sa Severnom Makedonijom.

Johanson je istakla da će pregovori početi ovog meseca.

„Migracije su uvek postojale i uvek će postojati i naše je samo da upravljamo migracijama na pravi način sa partnerima, a Srbija se pokazala kao izuzetan partner“, naglasila je Johanson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari