Uzbunjivač u niškoj Komunalnoj miliciji prijavio policiji da je dobio pretnje nakon teksta u Danasu 1foto: Niška inicijativa

Uzbunjivač u Komunalnoj miliciji Niš Aleksandar Todorovski saopštio je da je niškoj Policijskoj upravi, Osnovnom javnom tužilaštvu i resornoj gradskoj upravi „prijavio pretnje“ koordinatora milicije Dejana Kovačevića koje mu je „uputio nakon teksta u Danasu“ u kojem je Todorovski kritikovao rad ove gradske službe, te osporio legalnost Kovačevićeve funkcije.

„Prijavljujem pretnje u prostorijama Komunalne milicije koje mi je danas (1. marta 2022, prim. aut.) uputio komunalni milicajac Dejan Kovačević prilikom mog uzlaska u prostorije, pred više kolega… Preduzmite mere po zakonima i sprečite dalje ponašanje zaposlenih suprotno zakonima Republike Srbije. Kolega mi je već jednom pretio ispred stanice, pre mesec dana, povodom pisanja u viber grupi „Borba 018“…“, navodi se između ostalog u prijavi Todorovskog upućenoj niškoj policiji.

Prema navodima u prijavi, Kovačević mu je pretio, psovao ga i najavio da će ga „tužiti“  zbog ustiju „debelih lažovskih“.

Todorovski je dodao da mu je Kovačević i mesec dana ranije uputio slične pretnje i uvrede, zbog pisanja u viber grupi, upozorivši ga da „slučajno ne pominje njega i njegovu ženu“, inače doskorašnju poslanicu i kandidatkinju za buduću poslanicu SNS-a Jelenu Žarić Kovačević.

Uzbunjivač u niškoj Komunalnoj miliciji prijavio policiji da je dobio pretnje nakon teksta u Danasu 2
Uzbunjivač Aleksandar Todorovski; Foto privatna arhiva

Naš list je danas uputio pitanja koordinatoru Kovačeviću na službene elektronske adrese Komunalne milicije i njega lično, kao i na njegov službeni broj telefona.

Do objavljivanja ovog teksta odgovori Kovačevića i Komunalne milicije nisu stigli.

Kovačević, Gradska uprava za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove i kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski nisu odgovorili ni na naša pitanja koja su im upućena početkom ove sedmice.

Javnost je tada ostala uskraćena za odgovore da li će i kada da bude imenovan načelnik Komunalne milicije umesto “koordinatora”, kao i da li je i šta preduzeto povodom “ukazivanja” uzbunjivača Todorovskog i drugih uzbunjivača na navodne zloupotrebe i propuste u toj službi.

Todorovski je tada za Danas ocenio da je situacija u niškoj Komunalnoj miliciji “katastrofalna”, da ona u svom radu “krši Ustav i zakone”, te da je zbog “zolupotrebe ličnih podataka” navodno oštećeno “na stotine građana”, ali da zbog toga nisu sankcionisani rukovodioci već se proganjaju oni koji ukazuju na zloupotrebe.

On je naveo da, zajedno sa još nekim uzbunjivačima, već nekoliko godina, unutar Komunalne milicije, kao i nadležnoj Gradskoj upravi i tužilaštvu, ukazuje na “različite zloupotrebe i propuste”.

Prema njegovim navodima, čelni ljudi Komunalne milicije se “nezakonito” imenuju, lični podaci građana se zloupotrebljavaju za potrebe kontrolora u gradskom prevozu i spaljuje se dokumentacija koja o tome svedoči ili se krše Ustav i zakoni tokom kontrole primene epidemioloških mera.

On je kazao da nadležni “ni u jednom slučaju nisu reagovali adekvatno”, te da “niko od odgovornih nije snosio sankcije”.

 

Komunalna milicija u Nišu sa nelegalnim čelnikom?

Todorovski je kao uzbunjivač upozoravao da Komunalna policija mora da ima načelnika, a ne “koordinatora”, pošto Zakon o komunalnoj miliciji, kao i gradska Odluka o komunalnoj miliciji, jasno kažu da njome “rukovodi načelnik komunalne milicije”.

Uprkos ovakvim odredbama, gradonačelnica Sotirovski nedavno je izjavila da je da Komunalna milicija “ne mora da ima načelnika”.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari