Generalni sekretar kubanske ambasade i predstavnici kubanske kompanije koja proizvodi vakcine protiv raka pluća „cimavaks EGF“ posetili su prošle nedelje Institut „Torlak“ izrazivši želju da se ta vakcina ubuduće puni i distribuira u ovom Institutu, potvrđeno je za Danas u Torlaku. Tom prilikom je, kako nam je rečeno, potpisano pismo o namerama, o saradnji sa Vladom Kube.


– Predstavnici kubanske ambasade i farmaceutske kompanije posetili su Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak, na inicijativu kubanske Vlade. Predstavljen je program kompanije koja, između ostalog, proizvodi i vakcine protiv raka pluća. Dostavljen nam je deo dokumentacije o serumu, koji tek treba da proučimo – kažu u Torlaku. U Institutu dodaju da će kubanski lekari doći u maju i predstaviti vakcinu našim doktorima, i da će se tek nakon toga doneti odluka o njenom punjenju i distribuiranju u Srbiji.

– Ukoliko dođe do saradnje, u Torlaku će se puniti i distribuirati serum. Za sada nije u planu da se on ovde i proizvodi. Takođe, planirana je saradnja sa kubanskim farmaceutima i u oblasti drugih medikamenata, a ne samo spomenute vakcine – naglašavaju u Torlaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari