Narečja kojima se govori na 56 odsto teritorije Srbije ismevaju se kao primitivna, kaže za Danas Tomislav G. Panajotović, publicista iz Pirota. Obeležavanje 21. februara, Dana maternjeg jezika, ujedno je bilo povod da se oglase i sve brojnije pristalice proučavanja, negovanja i korišćenja maternjeg govora – dijalekata.

– Akademik Dragoslav Mihailović sa punim pravom govori da se, kako vreme protiče, dijalekti sve otvorenije guraju u prikrajak, ismevaju kao primitivni i, ovako ili onako, proglašavaju za jalove i nesposobne. To se prenosi i na narod koji njima govori. Taj svojevrsni „jezički šovinizam“, kako ga je kvalifikovao akademik Mihailović, poslednjih godina manifestuje se i kroz sve otvoreniju pojavu da se u televizijskim serijama, na primer, najstariji srpski govori, kao što je pirotski, izvrgavaju svojevrsnoj sprdnji, i prikazuju kao govor primitivaca sumnjivih moralnih karakteristika – kaže Panajotović. On podseća da je pirotski govor u grupi timočko-lužničkog dijalekta i jedan je od najstarijih srpskih jezika.

Panajotović ističe da bi, makar u Srbiji, trebalo da se odredi Dan maternjeg govora, koji bi bio prilika da se otvoreno progovori o ugroženosti i zaštiti dijalekata, kao neiscrpnom izvoru obogaćivanja srpskog književnog jezika.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković istakao je juče da je jedan od najvažnijih zadataka tog ministarstva što kvalitetnija nastava srpskog jezika u dijaspori.

– Očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma je ključ za očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda u rasejanju. Sveobuhvatan i delotvoran način da se poboljša i osavremeni učenje maternjeg jezika u dijaspori je izrada interaktivnog internet portala čije je pokretanje jedan od prioriteta u radu Ministarstva za dijasporu za 2010. godinu. Ideja ovog programa je da deci ponudi zanimljiv i edukativni sadržaj koji bi mlade iz dijaspore trajno vezao za vrednosti naše kulture i jezika – istakao je Srećković.

Dan maternjeg jezika obeležiće se danas i u Tršiću gde će učenici lozničkih osnovnih i srednjih škola prirediti program posvećen lepoti govora ispred Vukove spomen kuće. Đaci će govoriti brzalice, zagonetke, pripovetke i basne koje je zabeležio reformator srpskog jezika Vuk Karadžić. Na taj način, kako se najavljuje, istaći će se lepota „maternje melodije, ali i pozvati svi odgovorni da se o jeziku, gramatici, književnosti, lepoti govora povede dodatna stručna briga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari